Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Projekt vpisa Poti miru od Alp do Jadrana - dediščina 1. svetovne vojne na UNESCO Poskusni seznam svetovne dediščine

V sredo, 13. januarja 2016, sta Fundacija Poti miru v Posočju in Nacionalni odbor za obeleževanje 100-letnic 1. svetovne vojne skupaj s predstavniki Ministrstva za kulturo, Ministrstva za obrambo, generalno sekretarko UNESCO slovenske Nacionalne komisije  in direktorico Urada Unesco Slovenija Marjutko Hafner ter Zavodom za varstvo kulturne dediščine-Območna enota Nova Gorica, županom oziroma predstavnikom občin vzdolž Poti miru od Alp do Jadrana in predstavnikom Slovenskih železnic, predstavili projekt vpisa Poti miru od Alp do Jadrana - dediščina 1. svetovne vojne na UNESCO Poskusni seznam svetovne dediščine.

Predstavljen je bil sam projekt nominacije, ki vključuje vpis Poti miru s izbranimi lokacijami (pokopališča, kapelice, kostnice, vojaški ostanki), postopek UNESCO nominacije ter učinki "blagovne znamke" UNESCO na razvoj regije. Zbrani župani in njihovi predstavniki so izrazili naklonjenost in interes, saj predstavlja znak UNESCO velik razvojni potencial. 

Cilj projekta je skupen vpis dediščine 1. svetovne vojne na UNESCO seznam svetovne dediščine z Italijo in Avstrijo do stote obletnica konca 1. svetovne vojne. Pot miru od Alp do Jadrana govori v jeziku, ki je pred stotimi
leti potihnil, govori o sodelovanju, o sožitju in delu v skupno dobro.

Pot miru je trajnostni projekt, za katerega so Nacionalni odbor za obeleževanje 100-letnic 1. svetovne vojne in tudi Vlada Republike Slovenije, da zasluži širšo mednarodno odmevnost, ki jo lahko doseže bodisi s vpisom dediščine na UNESCO Poskusni seznam svetovne dediščine in UNESCO seznam svetovne dediščine v drugem koraku, bodisi s prizadevanji za pridobitev Znaka evropske dediščine ali Kulturne poti Sveta Evrope.

Oglejte si tudi