Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

POZIV k zbiranju fotografskega in avdiovizualnega gradiva na temo potresa 1976

6. maja 2016 bo minilo natanko 40 let, odkar je močan potres s serijo večjih popotresnih sunkov prvič močno stresel tla Breginjskega kota. Prizadel je severovzhodno Italijo, predvsem Furlanijo, in severozahodni del Slovenije.

 

Društva iz Breginjskega kota skupaj z Občino Kobarid in številnimi sodelujočimi iz sosednjih zamejskih krajev v letu 2016 pripravljamo niz dogodkov, za katere verjamemo, da bodo po 40 letih ponovno »pretresli« naše kraje.

 

V okviru spominske obeležitve Potres 1976 pripravljamo tudi razstavo fotografij, ki so v Breginjskem kotu nastale pred potresom, ob potresu, med obnovo porušenih vasi in danes.

 

Ob tej priložnosti vas prosimo, da gradivo iz svojih osebnih arhivov delite z nami in obiskovalci naših krajev. Dobrodošla je vsaka pomoč in podpora pri zbiranju gradiva.

 

Fotografije bomo preslikali in originale vrnili lastnikom. Ob razstavljeni fotografiji bomo navedli avtorja fotografije in z gradivom ravnali odgovorno. Uporabili ga bomo za namen predstavitve potresa v Breginjskem kotu leta 1976 in ga kasneje predali v arhiv muzejske zbirke Breginjskega muzeja.

 

Fotografije, posnetke in druge vsebine zbiramo do 6. 5. 2016.

 

Želimo si, da ob tej priložnosti zaživijo tudi zgodbe ljudi, ki so potres v Breginjskem kotu doživeli in zgodbe mladih, ki danes ustvarjajo ter bogatijo življenje v vaseh pod Stolom. Posneti nameravamo kratek dokumentarni film in tako ohraniti spomine na rušilni potres ter jihpredstaviti tudi mladim rodovom. Film bomo dopolnili z zbranim gradivom.

 

Vabimo vas, da čimprej stopite v stik z nami in tako skupaj z nami ustvarjate zgodbo o spominu na potres v Breginjskem kotu.

Veseli bomo vašega klica ali sporočila.

 

Organizacijski odbor – 40. obletnica potresa

Kontaktni osebi:

Srečko Gašperut in Igor Baloh 

Telefon: 041 988 636 (Srečko), 031 792 375 (Igor)                                                       

E-naslov:potres1976@gmail.com                                

Splet:www.breginjski-kot.com/potres-1976-2016

Oglejte si tudi