Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

»Pot miru« na poti na seznam(e) kulturne dediščine

V petek 20. novembra 2015, sta Nacionalni odbor za obeleževanje 100-letnic prve svetovne vojne in kobariška Fundacija Poti miru v Posočju organizirala mednarodno strokovno srečanje »Dediščina Poti miru«. Namen srečanja je bil predstavitev možnosti za vpis na sezname kulturne dediščine v morebitnem sodelovanju z Italijo in Avstrijo.

Nacionalni odbor za obeleževanje 100-letnic prve svetovne vojne (2014 – 2018) je na oktobrski seji podprl zamisel o vpisu dediščine 1. svetovne vojne (Poti miru) na mednarodne sezname evropske in svetovne dediščine ter kot spomenik državnega pomena. Za koordinatorja aktivnost v zvezi s predlaganim vpisom je predlagal kobariško Ustanovo »Fundacija Poti miru v Posočju«, ki je bila idejni vodja in koordinator na slovenski strani v čezmejnem projektu Italija – Slovenija »Pot miru od Alp do Jadrana« (2012 – 2015).

Na srečanju je bila predstavljena dediščina 1. svetovne vojne Poti miru, projekt Memento mori – vojaško pokopališče S. Michele/Vrh ter avstrijska dediščina 1. svetovne vojne.

Na okrogli mizi, ki jo je vodila dr. Petra Svoljšak, podpredsednica Odbora za obeleževanje 100-letnic prve svetovne vojne so sodelovali Marjutka Hafner, generalna sekretarka Slovenske nacionalne komisije za UNESCO in direktorica UNESCO urada za Slovenijo, Dušan Kramberger in Silvester Gabršček iz Ministrstva za kulturo, Mara Černic iz Goriške pokrajine, Ivana Leskovec iz Mestnega muzeja Idrija in Samo Bevk iz Ministrstva za obrambo, so bili predstavljeni seznami dediščine ter možnosti in perspektive vpisa Poti miru na  predstavljene sezname.

Občina Kobarid ima v Nacionalnem odboru za obeleževanje 100-letnic prve svetovne vojne svojo predstavnico in aktivno sodeluje pri projektih. Strokovnega srečanja "Dediščina Poti miru" se je v imenu Občine Kobarid udeležil direktor občinske uprave Simon Škvor. 

Posebno pozornost so udeleženci srečanja, med katerimi je bil tudi predstavnik italijanskega zunanjega ministrstva Gabriele Altana in avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani Martin Hermges ter predstavnica dežele Furlanije Julijske Krajine Antonella Varesano, namenili možnosti serijskega transnacionalnega vpisa na poskusni in dokončni seznam dediščine UNESCO.


Povzeto po informaciji za javnost

Oglejte si tudi