Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Parkirišče Planina Kuhinja

Javni zavod Triglavski narodni park je nosilec projekta ''Celovito uvajanje okolju prijazne mobilnosti v Triglavskem narodnem parku za ohranjanje in pravo doživljanje narave'', s krajšim naslovom PARKIRAJ IN DOŽIVI NARAVO! (FM EGP 2009 – 2014). Partnerji v projektu so še: Turizem Bohinj, Občina Bohinj, Občina Kobarid, CTRP-Kranj, ZRC-SAZU ter Posoški razvojni center.
Namen projekta je, da se preko povečanja možnosti in privlačnosti obiskovanja TNP z različnimi oblikami mehke mobilnosti (pohodništvo in kolesarjenje, javni potniški promet) ter z okrepitvijo razumevanja obiskovalcev o vplivu motornega prometa na naravo, zmanjša obremenjenost tukajšnje narave z avtomobilskim obiskom in parkiranjem v naravnem okolju. S tem pa se bo poleg ohranjenosti narave  in zmanjšanega pritiska na prostor povečala dostopnost vključenih naravnih vrednot (Bohinjskega jezera in podkrnskih Kuhinje) za vse skupine obiskovalcev ter okrepila privlačnost doživljanja narave.

 

Občina Kobarid se je kot partnerica v projekt vključila v skladu s svojo jasno vizijo, da se na podlagi dobro ohranjene narave območje pod Krnom razvija v smeri sonaravnega turizma oziroma trajnostnega razvoja.

Dosedanje degradirano območje opuščenega peskokopa pri planini Kuhinja oziroma pod območjem naravne vrednote Krn‒Morena, bo sonaravno urejeno v parkirišče, ki bo omogočilo urejeno parkiranje avtomobilov in s tem odmik ter omejevanje motoriziranega prometa in parkiranja od območja naravne vrednote. Obenem bo omogočilo tudi prihod in obračanje vozil morebitnega javnega prevoza ter zasebnih kombijev. Na parkirišču bo na voljo 60 parkirnih mest.

Skupna vrednost celotnega projekta "Parkiraj in doživi naravo" znaša približno 400.000 evrov.
Finančna vrednost projekta Občine Kobarid znaša okoli 130.000 evrov, od tega je okoli 100.000 evrov nepovratnih sredstev 
Programa Norveškega finančnega mehanizma 2009-2014 (Program NOR) in Programa Finančnega mehanizma EGP 2009-2014 (Program EGP). Razliko (okoli 30.000 evrov) bo občina zagotovila iz 23.člena Zakona o financiranju občin. Projekt je v teku in dela potekajo po planu. Zaključena bodo v letu 2016. 


V tem času so za nemoteno ter varno izvedbo del v času sanacije delne ter občasne 15 minutne popolne zapore ceste Vrsno - Krn LC 168 051 (približno 300 metrov pred parkiriščem Kuhinja), od ponedeljka do sobote, med 7. in 17. uro. Med 17. in 7. uro je cesta prevozna predvidoma brez zapor.

 

 



Oglejte si tudi