Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
PET.
17°C
3°C
Oceni objavo

Knjižni vodnik: Pot miru od Alp do Jadrana, Vodnik po soški fronti

Fundacija Poti miru v Posočju je izdala knjižni vodnik Pot miru od Alp do Jadrana, Vodnik po soški fronti.

Vojna še besni. Toda naposled bo vendarle mir blagoslovil vse doline, nad gorami bo milostno zakraljeval stari božji pokoj. Tedaj bomo obiskali naše grobove in se zahvalili našim mrtvim.

                                                                                         Dr. Julius Kugy, Moja vojna v Julijcih



Vodnik obiskovalcu približa kulturnozgodovinsko dediščino prve svetovne vojne. Poleg bogatega fotografskega in kar­tografskega gradiva najdete v njem opise posameznih zgodovinskih točk, ki jih je zagotovo vredno obiskati. Vodnik vas bo popeljal po sledeh soške fronte, mimo vrhov Julijskih Alp v Zgornjem Posočju, čez Goriško ter Kras vse do Trsta in obale Jadranskega morja. V be­sedilu je poseben poudarek namenjen muzejem na prostem, ki so urejeni na območjih nekdanje italijanske oziroma avstro-ogrske fron­tne črte. Na teh mestih so ostaline velike vojne najbolje ohranjene, obnovljene, vzdrževane, obenem pa lažje dostopne.

 

Gre za edino delo, ki na enem mestu prikaže dediščino soške fronte, ki se je ohranila v naravi in jo je dandanes mogoče obiskati. Vodnik je podprt s kartami in grafi 15-ih odsekov, ki tečejo od Alp do Jadrana, vsak odsek pa je mogoče prehoditi oz. prekolesariti v enem dnevu.

 

Dodatno vodnik prinaša sezname muzejev, zasebnih zbirk in turistično informacijskih centrov vzdolž poti.

 

Želimo vam varen korak na Poti miru,

 

mag. Tadej Koren

Oglejte si tudi