Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Knjiga o ozkotirni železnici Kobarid - Čedad

Kobariški muzej je izdal knjigo avtorjev Vojka Hobiča in Tadeja Brateta Vlakec – Trenino. Knjiga pripoveduje o malo znani ozkotirni železnici, ki je vozila na slovenskem ozemlju, pa nikdar ni bila slovenska.

Zgrajena je bila pred sto leti za potrebe oskrbovanja italijanske II. armade na Soški fronti. Proga širine tirnic 750 mm je bila zgrajena med Čedadom in Robičem, kasneje podaljšana do vasi Sužid. Po prvi svetovni vojni so jo leta 1921 zgradili vse do Kobarida. Za civilni promet je bila odprta 1. junija 1917 in je pomenila veliko pridobitev za prebivalstvo ob reki Nadiži, saj jim je omogočila lažji prihod v Čedad, Videm in naprej v Furlanijo. Čeprav je vozila počasi so se jo prebivalci razveselili. Napredek v avtomobilski industriji, počasnost, nesreče, ni bilo vlaganj v posodobitev, slabo upravljanje firme Societa' Veneta  in s tem povezane velike izgube so privedle do ukinitve in  s kraljevim odlokom dne, 28. septembra 1933 likvidacije..

Knjiga govori o enotnem kulturnem in gospodarskem prostoru Posočja in Beneške Slovenije, povezanosti prebivalstva na tem prostoru vse od poselitve,  meje ki je leta 1521 razdelila in zarezala med slovensko prebivalstvo na tem območju, do 20. decembra 2007 ko je padla meja med Italijo in Slovenijo in smo zaživeli v skupni Evropi, Evropi narodov brez meja.

V knjigi bodo bralci našli tudi veliko fotografskega materiala, zemljevidov, dokumentov in pripovedi ljudi, ki se delovanja železnice še spominjajo.

Predstavitve knjige se je udeležil tudi kobariški župan Robert Kavčič, ki ni skrival navdušenja nad izdano knjigo in zelo zanimivo predstavitvijo. Avtorjema je iskreno čestital in se jima zahvalil za ves vloženi trud, Kobariškemu muzeju pa za izdajo knjige.


Uradna predstavitev knjige je že bila in bo, zaradi izjemnega zanimanja ponovno danes, 16. februarja 2017, ob 18. uri v Kobariškem muzeju, kjer knjigo lahko tudi kupite.

Vojko Hobič

Oglejte si tudi