Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
17°C
7°C
Oceni objavo

En.občina 2015

Natečaj En.občina je namenjen občinam, ki se zavedajo energetsko učinkovitega ravnanja in v tem vidijo priložnost za izboljšanje energetskega stanja v lokalni skupnosti. Organizator medijsko-založniška hiša Energetika.NET je že 6. leto zapored organizirala natečaj v okviru katerega je komisija izbirala energetsko najbolj odmevne med občinami v kategorijah med malimi, srednjimi in velikimi občinami ter absolutno - energetsko najbolj odmevno občino. Med finalisti v kategoriji malih občin je bila tudi Občina Kobarid.

V sredo, 27. maja 2015, je Energetika.NET že šestič zapored podelila nagrade slovenskim občinam, ki so naredile največ na področju učinkovite rabe energije in uvajanja obnovljivih virov – letos so jih prav zato poimenovali energetsko najbolj prodorne in odmevne občine v Sloveniji.

 

Nagrado so letos prejele občina Šentjur med velikimi občinami, med srednjimi je bila najboljša občina Bled, med malimi pa občina Brda. Prav goriška občina Brda je postala tudi letošnja absolutna zmagovalka natečaja s čimer nadaljuje trend velikih uspehov malih občin, saj naziv prevzema od letošnje gostiteljice Šentruperta.

 

Med finalisti malih občin je bila letos tudi Občina Kobarid, ki je lani zgradila energetsko učinkovit vrtec in glasbeno šolo, s čimer naj bi se na leto zmanjšala raba toplote za 92.000 kWh, izpusti ogljikovega dioksida za 23.920 kilogramov, stroški za toploto pa naj bi se znižali za dobrih 9000 evrov. Večino denarja za to naložbo je Občina Kobarid dobila iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Naložba pa je znašala dobra dva milijona evrov.

Za deset stavb, ki so v lasti Občine Kobarid, je Občina pridobila energetsko izkaznico. Energetsko pa je Občina prenovila tudi OŠ Kobarid in s tem na leto zmanjšala rabo toplote za 356.803 kWh, izpuste ogljikovega dioksida za 76.712 kilogramov, pri obratovanju in vzdrževanju pa naj bi prihranek znašal dobrih 63.000 evrov letno. Naložba je znašala več kot 322.000 evrov, večino denarja zanjo pa je Občina pridobila na ministrstvu za infrastrukturo.

Pomemben projekt Občine je bil tudi uvajanje energetskega knjigovodstva v občinskih javnih stavbah in izvedba številnih izobraževalnih delavnic ter informiranje javnosti. 

 

Letošnje zmagovalne občine so razglasili na zaključni konferenci En.občina v Šentrupertu, ki sta se jo v imenu Občine Kobarid udeležila predstavnika Občinske uprave Občine Kobarid. 

 

Vsem sodelujočim in nagrajenim občinam iskreno čestitamo!

Oglejte si tudi