Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

45. novoletno srečanje Slovencev Videmske pokrajine in Posočja

V soboto, 17. januarja, je v Kobaridu potekalo tradicionalno 45. novoletno srečanje Slovencev Videmske pokrajine in Posočja. Okrogli mizi na temo čezmejnih projektov in 100-letnic 1.svetovne vojne je sledila osrednja prireditev srečanja.
Letošnje srečanje se je pričelo z okroglo mizo, na kateri so župani iz obeh strani meje in drugi povabljeni gostje prisluhnili in razpravljali o čezmejnih projektih in prihajajočih 100-letnicah 1.svetovne vojne. Okrogle mize se je udeležil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. 

 

V imenu gostiteljev je zbrane pozdravil in nagovoril župan Občine Kobarid Robert Kavčič. V pozdravnem nagovoru je povzel zgodovino srečanj, ki so z leti prerasla v velik kulturni in politični dogodek ter poudaril sodelovanje in prijateljstvo, ki se je iz leta v leto krepilo. 

Pozdrave iz Benečije je v Posočje prinesla Bruna Dorbolo, predsednica Inštituta za slovensko kulturo iz Špetra, ki je poudarila vlogo povezovanja matične domovine in zamejstva. Apelirala je na predstavnike oblasti, da podpirajo čezmejne projekte kot sta Zborzbirk in Jezik Lingua, ki so zelo pomembni za ohranjanje slovenske identitete v zamejstvu. Rezultat slednjega je multimedijsko središče SMO v Špetru. 

Zbrane je v imenu Vlade Republike Slovenije pozdravil in  zaželel uspešnega sodelovanja tudi v prihodnje minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. 


Slavnostni govornik letošnjega srečanja je bil predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milan Brglez, ki je poudaril pomen ohranjanja slovenstva in boj proti asimilacijskim pritiskom. 

"Slovensko-italijanska meja, ki se je oblikovala skozi zgodovino, je za Slovence na obeh straneh predstavljala veliko oviro. Stiki, kolikor jih je sploh lahko bilo, so bili skromni in redki. Vendar pa ste Slovenke in Slovenci iz Videmske pokrajine, prav tako tudi tisti iz Tržaškega in Goriškega, kljub neusmiljeni zgodovini, ki vas je preizkušala bolj kot katerikoli del slovenskega narodnega telesa, trdoživo vztrajali in se uspešno upirali nasilju in najrazličnejšim poskusom italijanizacije," je v svojem slavnostnem nagovoru poudaril Brglez.

Na srečanju sta bili letos podeljeni dve Gujonovi priznanji. Dolgoletni ravnateljici Živi Gruden za dolgoletno požrtvovalno vodenje Dvojezične šole v Špetru ter za vsestransko delovanje med Slovenci v Videmski pokrajini ter Giorgiu Banchigu za dolgoletno urejanju časopisa Dom ter za politično, kulturno in raziskovalno delo med Slovenci v Videmski pokrajini. 

 

Kulturni del osrednjega dogodka, katerega rdeča nit je bilo prijateljstvo, sodelovanje in številne pomembne obletnice, ki bodo zaznamovale leto 2015 (100-letnice začetka 1.svetovne vojne, 70 let konca 2.svetovne vojne, 25 let Kobariškega muzeja in 15 let Fundacije Poti miru v Posočju, ki negujeta spomin na vse padle in skrbita za ohranjanje izročila 1.svetovne vojne), so sooblikovala društva in posamezniki iz Posočja in Benečije. 

Dogodek se je zaključil s prijetnim družabnim srečanjem in prijateljskim klepetom. 

 

Predsednika Državnega zbora Republike Slovenije dr.Milana Brgleza in ministra za Slovence v zajemstvu in po svetu Gorazda Žmavca je ob prihodu v Kobarid sprejel in jima zaželel dobrodošlico župan Občine Kobarid Robert Kavčič.

 

Kobariški župan se je na občini najprej sestal z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdom Žmavcem. Sestanku dr. Milana Brgleza s predstavniki slovenskih krovnih manjšinskih organizacij v Italij je sledilo še srečanje z župani vseh treh Posoških občin, ki so predsedniku predstavili probleme  s katerimi se srečujejo prebivalci Zgornjega Posočja.  Župan Občine Tolmin Uroš Brežan je še posebej izpostavil slabo cestno povezavo in težave zaradi zaprtja smučišča na Kaninu.

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi