Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

V Kobarid na Jestival, za vonjem narave in nostalgije

Jestival okusov in umetnosti v Kobaridu bo v svoji tretji izdaji obiskovalce popeljal v nostalgično preteklost. 1. oktobra bo na glavnem kobariškem trgu dišalo po zeliščih, naravnih lekih, domačih marmeladah in divjih vrtovih, ujetih na krožnike Ane Roš, ta čas najbolj prepoznavne slovenske kuharske mojstrice v svetu. Skupaj z Roševo bodo na kobariškem glavnem trgu kuhalnice vihteli še drugi priznani lokalni kuharji. V dolini Soče so od nekdaj znali ceniti vse, kar je zdravo, naravno in pristno, zato ni presenečenje, da je smaragdna dežela takšen magnet za Slovence in tujce.

Dolina Soče, ene najlepših alpskih rek na svetu, je večna inspiracija za vse, ki so v njeni bližini. Tamkajšnji kuharji prisegajo na filozofijo »nič kilometrov« ali »z vrta na krožnik«. Najraje vse sestavine, ki jih uporabljajo, najdejo v domačem vrtu, v reki, gozdu ali pri sosednji kmetiji. Soča s svojo smaragdno barvo in energijo navdihuje tudi umetnike. Po lanskem Jestivalu, ki je bil posebej odmeven, ker sta bila njegova prva ambasadorja filmski režiser Jan Cvitkovič in vedno bolj prodorna Ana Roš, letos v Kobaridu nadaljujejo s konceptom zanimivih umetniško-kuharskih dvojcev. V najbolj izpostavljenem tandemu ostaja prva dama slovenske vrhunske kulinarike iz Hiše Franko, ki se ji pridružuje prva dama slovenskega stekla Tanja Pak. Njena skulptura Valovanja krasi kobariško knjižnico, eno najlepših v Evropi. Skupaj bosta v Zeleni hiši v Kobaridu ustvarili prav posebno in novo valovanje, ki ga bo užitek gledati in okušati.

 

Tatjana Humar, vodja Turističnega informacijskega centra Kobarid in idejna ustanoviteljica Jestivala je letos najbolj ponosna prav na val nostalgije, ki bo zajel dolino z Jestivalom. »Letos bomo vsi po malem Pehte in Kosobrini, ki bomo ugotavljali, da se za vsako bolezen najde svoja rož´ca. Podali se bomo nazaj v preteklost in divjino, kamor si mnogi potihoma spet želimo. Zelo sem vesela, da imamo letos še bogatejši program, ki bo obiskovalcem ponudil veliko praktičnih napotkov, kako izkoristiti najboljše iz narave. Dario Cortese,  poznavalec in ljubitelj samoniklih rastlin, ki je prepričan, da mora biti hrana zdravilo, nas bo popeljal med zdravilne rastline. Te dobro pozna tudi Lado Tutta, ki je vešč mnogih zeliščarskih skrivnosti naših prednikov iz Posočja in prisega na domačo lekarno. V dolini Soče naravna zdravila rastejo tudi na mnogih vrtovih in balkonih hiš. Zato vabimo na zvrhano mero zdravja in doživetij na svežem alpskem zraku. In seveda na nekaj obveznih kobariških štrukljev za dušo.«


Na glavnem odru bodo celo popoldne potekali klepeti ob dobro praženi kavi in zeliščnih čajih. Gostitelji bodo z lokalnimi poznavalci sproščeno klepetali o soški postrvi, izvrstnih sirih, slovenskih vinih, izdelavi zeliščnih blazin, nabiranju in uporabi divjih rastlin. Posebej privlačno bo odpotovati v Anin čudežni svet in to s slovito kuharsko mojstrico osebno, ki bo z obiskovalci letos tudi na odru delila svojo zgodbo, organizatorji pa bodo  o Ani Roš zavrteli tudi kolaž dokumentarnih filmov  v Zeleni hiši, saj je njena vloga pri širjenju dobrega glasu o dolini Soče, neprecenljiva.

 

Jestivalsko dogajanje bo prijetno tudi za uho. V goste prihajata dva zanimiva glasbena dvojca. Bogdana Herman in Jure Tori prinašata ljudsko glasbo, Janez Dovč in Boštjan Gombač pa glasbeno pustolovščino, ki bo sklenila popotovanje v nostalgijo, od koder se morda nikoli ne vrnete. Še posebej, če ostanete v dolini Soče.

Glavna zvezda Festivala okusov in umetnosti ostajajo znameniti kobariški štruklji, a bodo letos imeli veliko konkurence. V programu 1. oktobra 2016 od 12. do 21. ure na glavnem trgu v Kobaridu bodo za dobro jestivalsko letino poskrbeli:

  • Restavracija Topli val
  • Restavracija  Kotlar
  • Hiša Franko
  • Turistična kmetija Jelenov breg pod Matajurjem
  • Učenci OŠ Simona Gregorčiča iz Kobarida
  • Gostilne iz Beneške Slovenije: Alla Posta,Colovrat, Monte del Re, Stara Baba, Casa delle Rondini, Vertacia, NA.TI. in Cascata
  • Društvo rejcev drobnice Zgornjega Posočja
  • Faronika
  • Pivovarna 1713
  • Kmetija »pri Trojerju«
  • Pražarna kave Coronini Cafe
  • Destilarna Krucefix
  • Ekološko posestvo vina Montis & Eko Laura
  • Mattias tartuffi
  •  Ter druge eko-kmetije, društva in posamezniki…

 

Več o dogodku:  www.jestival.si.

 

LTO Sotočje – TIC Kobarid

Trg svobode 16

5222 Kobarid

Info.kobarid@lto-sotocje.si

www.jestival.si

www.dolina-soce.com



 

Oglejte si tudi