Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Praznik sv. Marjete

V sklopu obeležitve 40.obletnice potresa so v nedeljo, 17. julija 2016, v Breginjskem kotu praznovali praznik sv. Marjete.
V organizaciji Planinskega društva Kobarid - odska Breginj so se ljubitelji gora že zgodaj zjutraj odpravili na tradicionalni pohod na Stol. Ob povratku proti dolini so se planinci pridružili zbranim na jasi pod cerkvico sv. Marjete in se v procesiji odpravili do cerkvice, kjer je potekala tradicionalna maša. 

Po dolgih letih je bilo na jasi pod cerkvico moč slišati zvok harmonike; obiskovalci so si lahko ogledali razstavo fotografij iz obdobja pred rušilnim potresom in posnetke obnovitvenih del ter svečanega dogodka ob ponovni posvetitvi cerkvice pred 30. leti, na kateri je bil prisoten tudi nekdanji škof  Metod Pirih. Razstavo je organizator postavil s pomočjo domačinov in nekdanjega breginjskega župnika Jožeta Mikuša. Za pomoč se jim lepo zahvaljuje. 

 

"Dogodek smo dodali v koledar prireditev obeležitve 40. obletnice potresa iz več razlogov - zaradi njegove tradicionalnosti in velikega pomena tega praznika med domačini in predvsem zaradi 30. obletnice, ko je bila cerkev po potresu obnovljena in ponovno posvečena" je povedal predsednik Krajevne skupnosti Breginj Srečko Gašperut.


Foto: Igor Baloh Parin

Oglejte si tudi