Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Pohod po poti Marka Redelonghija

S pohodom po poti Marka Redelonghija se je končal niz prireditev, ki smo jih posvetili malo znanemu narodnemu junaku doma iz Beneške Slovenije. Organizatorji pohoda: V.Z.P.I. Nediških dolin, KO ZB za vrednote NOB Kobarid, Planinska družina Benečije in Planinsko društvo Kobarid so z izvedbo in udeležbo na dogodkih zelo zadovoljni.

Pohod po poti Marka Redelonghija se je pričel v rojstni vasi heroja Zapotok v Benečiji. Vodila je do vasi Štupca, kje se je pričel vzpon na Predolino in nato spust v Podbelo, vas, kjer je Marko našel svojo življenjsko sopotnico. Ob spomeniku v vasi, kjer se je zbralo veliko število domačinov in Beneških Slovencev, je potekala krajša slovesnost na kateri je bil prisoten tudi Redelonghijev sin.
 
Udeleženci pohoda so pot nadaljevali do pokopališča v vasi Sedlo v Breginjskem kotu, kjer je Marko pokopan. Tam jih je pričakala velika množica in praporščaki. Mlade pevke iz Sedla so zapele, o zadnjih dnevih življenja narodnega heroja pa je spregovorila Vera Istenič. Pohodniki so pot nadaljevali do Brdc nad Breginjem, kjer je svojo življenjsko pot sklenil Marko Redelonghi. Ob spominskem obeležju na Brdcah so zapeli pevci iz Benečije, govorniki so poudarili vlogo Marka v času odpora in se mu zahvalili za vsa njegova odločna dejanja proti fašizmu.


Simbolično se je proti koncu prireditve iz oblakov vsula močna ploha, zagrmelo je in udarila je strela. Kot da bi udeležence hotelo opomniti na vse trpljenje Marka Redelonghija. V starem vaškem jedru v Breginju se je nadaljevalo druženje udeležencev pohoda in domačinov. Razšli so se z željo, da se čez leto dni pohod ponovi.

 

Vojko Hobič

Oglejte si tudi