Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Organiziran pohod po Kobariški zgodovinski poti v okviru programa VGC Goriške

V okviru programa Več generacijskega centra Goriške – Svetla stran življenja, je Posoški razvojni center, v ponedeljek 27. februarja organiziral pohod po Kobariški zgodovinski poti. Pohodnike je vodil domačin Pavel Četrtič.

Pohodniki so izpred Kobariške knjižnice mimo muzeja krenili po poti na Gradič do grobnice in cerkve s. Antona. Tu so se seznanili z bogato zgodovino cerkve in gradnjo grobnice. Pot so nadaljevali pod Gradičem mimo domnevnih ostalin staroselcev do glavne ceste, kjer so se spustili na staro rimsko  cesto, ki je do začetka  preteklega stoletja, skozi Kobarid in preko Predela povezovala Furlanijo z Koroško.
Po visečem mostu so prečkali vedno znova občudovano Sočo, se seznanili z zgodbo o gradnji obeh kavern in ob vodotoku krenili do slapa Kozjak. Po ogledu slapu, so se dvignili na magoške senožeti s hlevi in seniki. Med povratkom so si ogledali in se seznanili z objekti muzeja v naravi  iz prve svetovne vojne in mimo obnovljenega korita v Zaročišču prispeli do Napoleonovega mostu, kjer so prisluhnili nenavadni zgodbi o več stoletni zgodovini nekdaj imenovanega rimskega, danes Napoleonovega mostu.
Pred slovesom pri muzeju Planike, so si pri cesti ogledali  še kapelico sv. Antona, grajeno nad vodnim izvirom, ki priča, da malikovanje vode, čeprav v podzavesti, ni nikoli zamrlo.       

 

Oglejte si tudi