Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Ob dnevu državnosti smo se v Kobaridu spomnili zavzetja mejnega prehoda Robič in 100-letnice atentata v Sarajevu

V soboto, 28, junija 2014, je v kobariškem Kulturnem domu potekala proslava ob dnevu državnosti, ki so jo organizirali Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Gornje Posočje, Društvo veteranov "Sever" Severne Primorske, pododbor Tolmin in vse tri posoške občine.

 

V programu prireditve smo se spomnili dogodkov, ki so povezani z datumom, 28. junij. Na ta dan so leta 1991 sile Teritorialne obrambe na miren način zavzele Mednarodni mejni prehod Robič, pred stotimi leti pa se je v Sarajevu zgodil atentat na avstrijskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda, ki je bil povod za začetek 1. svetovne vojne.

 

Navzoče je pozdravila in nagovorila županja Občine Kobarid Darja Hauptman, ki je poudarila pomen domovine in ljubezen do nje ter spomnila na grozote 1.svetovne vojne, ki so tudi v naših krajih pustile močan pečat. Povedala je, da se bomo v prihajajočih letih, vse do leta 2018, tudi v Kobaridu spominjali vseh, ki so se v naših krajih borili za nas in domovino. 

 

Navzoče je v imenu obeh veteranskih organizacij pozdravil in nagovoril predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Gornje Posočje Metod-Ciril Leban. Predstavil je okoliščine dogodkov izpred 23-ih let, ki so brez enega strela pripeljale do mirnega zavzetja mejnega prehoda Robič. 

 

Slavnostni govornik, brigadir mag. David Humar, načelnik štaba Generalštaba Slovenske vojske, je čestital vsem sodelujočim v dogodkih osamosvojitvene vojne. Predstavil je na pomen Slovenske vojske, ki kot naslednica takratne Teritorialne obrambe zagotavlja varnost tako v primeru vojne kot ob raznih naravnih nesrečah, ki so tudi Posočje že večkrat prizadele. Poudaril je tudi pomembnost povezovanja, sodelovanja in prevzemanja odgovornosti posameznika. V zaključku govora se je organizatorjem zahvalil za povabilo k slavnostni besedi.

 

Z domoljubno pesmijo so kulturni program obogatili pevci Okteta Simon Gregorčič Kobarid in mlada kitaristka Nika Uršič, učenka Glasbene šole Tolmin, oddelka Kobarid.

 

Po besedah predsednika Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Gornje Posočje Metoda-Cirila Lebana bo praznovanje dneva državnosti v Posočju postalo tradicionalno. Praznovali pa ga bomo vsako leto v drugi Posoški občini.

 

Organizatorji letošnjega praznovanja dneva državnosti v Kobaridu se za pomoč pri izvedbi posebej zahvaljujemo Slovenski vojski, Teritorialnemu polku 1.brigade iz Ajševice in kobariškim gasilcem.

 

Oglejte si tudi