Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za nedelja, 11.12.2016

pretežno jasno
Popoldne se bo oblačnost od jugozahoda širila v osrednjo Slovenijo. V severnih in vzhodnih krajih bo še precej jasno. Čez dan bo ponekod zapihal zahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 11 stopinj C.
-2°C | 13°C
ponedeljek, 12.12.2016
-2°C | 13°C
torek, 13.12.2016
-5°C | 8°C
sreda, 14.12.2016
0°C | 10°C
četrtek, 15.12.2016
0°C | 10°C
Opozorila
Nedelja, 11.12.2016 ob 13h
Dodatnega opozorila ni.
-2°C
13°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Obvestila Dogodki

Delavnica o celiakiji


DOGODKI

| |
20.02.2014      9:00
A A

Delavnica o celiakiji



Delavnica o celiakiji v Kobaridu. Foto: D. Volarič
Delavnica o celiakiji v Kobaridu. Foto: D. Volarič
Deli:

Medgeneracijski center Kobarid je v četrtek,13. februarja,  v Zeleni hiši v Kobaridu izvedel prvo letošnjo delavnico namenjeno osebam, ki so obolele za celiakijo. Kljub temu, da je ta bolezen ena najpogostejših kroničnih bolezni prebavil, ki se pojavi v kateremkoli življenjskem obdobju, veliko ljudi na začetku obolenja vzroka za svoje težave ne pozna. Zato smo  izvedli strokovno delavnico, na kateri smo udeležence dodatno seznanili z omenjeno boleznijo. 

Dvanajst udeležencev delavnice se je seznanilo z živili, ki ne vsebujejo glutena, z njihovo pripravo in kuhanjem brezglutenskih približkov klasičnih jedi. Ker pa  vseh jedi na delavnici ni bilo možno pripraviti v tako kratkem času, je voditeljica gospa Mojca Kralj za pokušino s seboj prinesla koruzni kruh, ajdov kolač z orehi in bananami in orehove kocke. V priročni kuhinji Zelene hiše pa smo spekli še pizzo, čokoladne mafine in ajdove palačinke.

Na delavnici smo se pogovarjali o  tegobah, ki jih povzroča celiakija −  bili smo enotnega mnenja, da je vse več pojavnih oblik oz. simptomov bolezni in da je  brezglutenski izdelke v trgovinah in restavracijah težje dobiti.

Izmenjali smo si kuharske izkušnje in potrdili  dejstvo, da je iz zdravstvenih razlogov za nekoga s celiakijo bolje biti lačen kot se pregrešiti. Vsak udeleženec je prejel tudi pisno gradivo o celiakiji, seznam živil brez glutena in nekaj receptov.

V treh urah so udeleženci izvedeli veliko in verjamemo, da bi bila delavnica koristna za širšo javnost pa tudi za kuharje, ki za ljudi z omenjenimi težavami dnevno pripravljajo hrano. 

Za konec še  neljuba zanimivost, da nekdo, ki ima celiakijo in se  za nekaj dni  odpravi v hribe,  ne more pojesti  toplega obroka, ker je v vseh jedeh moka.

 

Za MGC Kobarid

Danijela Volarič



Povezani članki
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Kobarid!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!



Bodite prvi pri oddaji mnenja.