Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
PET.
17°C
3°C
Oceni objavo

Delavnica o celiakiji

Medgeneracijski center Kobarid je v četrtek,13. februarja,  v Zeleni hiši v Kobaridu izvedel prvo letošnjo delavnico namenjeno osebam, ki so obolele za celiakijo. Kljub temu, da je ta bolezen ena najpogostejših kroničnih bolezni prebavil, ki se pojavi v kateremkoli življenjskem obdobju, veliko ljudi na začetku obolenja vzroka za svoje težave ne pozna. Zato smo  izvedli strokovno delavnico, na kateri smo udeležence dodatno seznanili z omenjeno boleznijo. 

Dvanajst udeležencev delavnice se je seznanilo z živili, ki ne vsebujejo glutena, z njihovo pripravo in kuhanjem brezglutenskih približkov klasičnih jedi. Ker pa  vseh jedi na delavnici ni bilo možno pripraviti v tako kratkem času, je voditeljica gospa Mojca Kralj za pokušino s seboj prinesla koruzni kruh, ajdov kolač z orehi in bananami in orehove kocke. V priročni kuhinji Zelene hiše pa smo spekli še pizzo, čokoladne mafine in ajdove palačinke.

Na delavnici smo se pogovarjali o  tegobah, ki jih povzroča celiakija −  bili smo enotnega mnenja, da je vse več pojavnih oblik oz. simptomov bolezni in da je  brezglutenski izdelke v trgovinah in restavracijah težje dobiti.

Izmenjali smo si kuharske izkušnje in potrdili  dejstvo, da je iz zdravstvenih razlogov za nekoga s celiakijo bolje biti lačen kot se pregrešiti. Vsak udeleženec je prejel tudi pisno gradivo o celiakiji, seznam živil brez glutena in nekaj receptov.

V treh urah so udeleženci izvedeli veliko in verjamemo, da bi bila delavnica koristna za širšo javnost pa tudi za kuharje, ki za ljudi z omenjenimi težavami dnevno pripravljajo hrano. 

Za konec še  neljuba zanimivost, da nekdo, ki ima celiakijo in se  za nekaj dni  odpravi v hribe,  ne more pojesti  toplega obroka, ker je v vseh jedeh moka.

 

Za MGC Kobarid

Danijela Volarič

Oglejte si tudi