Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za četrtek, 27.04.2017

oblačno
Popoldne bo v vzhodnih krajih zmerno do pretežno oblačno. Drugod bo oblačno in občasno bo deževalo v zahodni in osrednji Sloveniji, na severu pa do Koroške. Več padavin bo na zahodu. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 19, v vzhodnih krajih do 22 stopinj C.
14°C | 16°C
petek, 28.04.2017
13°C | 17°C
sobota, 29.04.2017
7°C | 19°C
nedelja, 30.04.2017
4°C | 19°C
Opozorila
Sreda, 26.4.2017 ob 16h
Od danes do petka dopoldne bo padla večja količina dežja. Zato bodo v četrtek močneje narasli vodotoki v zahodni in južni ter deloma v severni Sloveniji, v noči na petek in v petek dopoldne pa tudi drugod. Danes in jutri zvečer bo povišano tudi plimovanje morja.
14°C
16°C
oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Obvestila Dogodki

Delavnica o celiakiji


DOGODKI

| |
20.02.2014      9:00
A A

Delavnica o celiakiji



Delavnica o celiakiji v Kobaridu. Foto: D. Volarič
Delavnica o celiakiji v Kobaridu. Foto: D. Volarič
Deli:

Medgeneracijski center Kobarid je v četrtek,13. februarja,  v Zeleni hiši v Kobaridu izvedel prvo letošnjo delavnico namenjeno osebam, ki so obolele za celiakijo. Kljub temu, da je ta bolezen ena najpogostejših kroničnih bolezni prebavil, ki se pojavi v kateremkoli življenjskem obdobju, veliko ljudi na začetku obolenja vzroka za svoje težave ne pozna. Zato smo  izvedli strokovno delavnico, na kateri smo udeležence dodatno seznanili z omenjeno boleznijo. 

Dvanajst udeležencev delavnice se je seznanilo z živili, ki ne vsebujejo glutena, z njihovo pripravo in kuhanjem brezglutenskih približkov klasičnih jedi. Ker pa  vseh jedi na delavnici ni bilo možno pripraviti v tako kratkem času, je voditeljica gospa Mojca Kralj za pokušino s seboj prinesla koruzni kruh, ajdov kolač z orehi in bananami in orehove kocke. V priročni kuhinji Zelene hiše pa smo spekli še pizzo, čokoladne mafine in ajdove palačinke.

Na delavnici smo se pogovarjali o  tegobah, ki jih povzroča celiakija −  bili smo enotnega mnenja, da je vse več pojavnih oblik oz. simptomov bolezni in da je  brezglutenski izdelke v trgovinah in restavracijah težje dobiti.

Izmenjali smo si kuharske izkušnje in potrdili  dejstvo, da je iz zdravstvenih razlogov za nekoga s celiakijo bolje biti lačen kot se pregrešiti. Vsak udeleženec je prejel tudi pisno gradivo o celiakiji, seznam živil brez glutena in nekaj receptov.

V treh urah so udeleženci izvedeli veliko in verjamemo, da bi bila delavnica koristna za širšo javnost pa tudi za kuharje, ki za ljudi z omenjenimi težavami dnevno pripravljajo hrano. 

Za konec še  neljuba zanimivost, da nekdo, ki ima celiakijo in se  za nekaj dni  odpravi v hribe,  ne more pojesti  toplega obroka, ker je v vseh jedeh moka.

 

Za MGC Kobarid

Danijela Volarič


0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Kobarid!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!



Bodite prvi pri oddaji mnenja.