Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

25 let od zavzetja Mednarodnega mejnega prehoda Robič

Letos mineva 25 let odkar je bil brez strela osvojen MMP Robič. Ob tej priložnosti so v nedeljo, 26. junija 2016, OZVVS Gornje Posočje, društvo veteranov "Sever"-pododbor Tolmin in Občina Kobarid organizirali slovesnost.
V nedeljo, 26. junija, je na nekdanjem Mednarodnem mejnem prehodu Robič potekalo praznovanje 25. obletnice mirnega zavzetja prehoda Robič, ki je bil  v osamosvojitveni vojni 1991 prvi ponovno osvojeni mejni prehod.


Pred pričetkom praznovanja so župan Občine Kobarid Robert Kavčič in delegacija Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Gornje Posočje in društva "Sever" - pododbor Tolmin, ob prisotnosti častne straže 132. gorskega polka Slovenske vojske, s položitvijo cvetja ob spomenik počastili mirno osvojitev. 

Množico zbranih je pozdravil in nagovoril kobariški župan Robert Kavčič, ki je vsem prisotnim čestital ob dnevu državnosti in se zahvalil vsem, ki so pred 25. leti pripomogli k mirni osvojitvi prehoda. 

Slavnostni govornik je bil Pavel Gregorčič, predsednik Izvršnega sveta Občine Tolmin leta 1991. V svojem govoru je poudaril pravilnost takratne odločitve, ki je pripeljala do osvojitve prehoda brez strela in brez žrtev. Zato danes lahko obeležujemo spomin na te dogodke in obenem praznujemo. 


Kulturni program je s pesmijo obogatil Oktet Simon Gregorčič Kobarid. 


Oglejte si tudi