Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Prometni dan

V sredo, 6. aprila, je v organizaciji Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kobarid in OŠ Kobarid potekal Prometni dan. Učenci so prisluhnili predavanju zavoda Še vedno vozim a ne hodim,na katerem je predstavnik gibanja, udeleženec v prometni nesreči - invalid predstavil svojo zgodbo. 

Sam je bil namreč žrtev prometne nesreče in  življenje po nesreči se mu je močno spremenilo.

Z mladimi je delil svojo zgodbo:

 

Na lepo marčevsko nedeljo, ko sem imel za sabo že precej prevoženih kilometrov, sva se s prijateljem pozno zvečer vračala proti domu. Bil sem že precej utrujen in zaspan, nato pa se mi je začelo še dremati. Ker sem bil zaspan, sem še pospešil, saj sem mislil, da bom tako bolj pozoren na dogajanje na cesti in se mi bo manj dremalo.

Vendar pa sem v desnem ovinku zapeljal čez robnik. Na levem boku sva drsela po cesti na drugo stran vozišča in trčila v zaključek obcestne ograje, dvignilo naju je v zrak in pristala sva na strehi, na travniku ob cesti. Medtem, ko jo je prijatelj odnesel z nekaj urezninami in udarci, sem jaz ostal vkleščen v vozilu med sedežem in streho. Reševalci so me iz avtomobila rezali. Bil sem pri zavesti, nisem pa čutil nog, zato so me odpeljali v Ljubljanski klinični center, kjer so me tudi operirali. Zaradi zloma 8. in 9. prsne vretence sem postal invalid paraplegik.

S svojo lastno življenjsko izkušnjo želi vplivati na večjo prometno varnost, opozoriti mlade, da sta hitrost in alkohol še vedno poglavitna vzroka prometnih nesreč z najhujšimi telesnimi poškodbami, dvigniti zavest posameznikov o večji varnosti v cestnem prometu in odgovornem obnašanju v cestnem prometu na nacionalni ravni in preventivno osveščati širšo slovensko javnost o najhujših posledicah prometnih nesreč ter svoje aktivno delovanje po rehabilitaciji.

Namen predavanja je pozitivno vplivati na mlade in jim ukoreniniti varno vožnjo kot vrednoto!

Predvsem mladostnikom – bodočim in mladim voznikom v starosti od 15 do 22 let, saj je povprečna starost poškodovancev v prometni nesreči le 22 let! 

Predavanju je sledila okrogla miza na temo gibalnih ovir v vsakdanjem življenju, za učence 7. razredov pa je bilo organizirano predavanje na temo prometne varnosti Javne agencije za varnost prometa.

Oglejte si tudi