Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Gasilska zveza Kobarid praznuje 60 let

Gasilska zveza Kobarid povezuje 3 prostovoljna gasilska društva – Kobarid (z 2 operativnima enotama Vrsno in Livek), Breginj in Drežnica. GZ teritorialno pokriva območje občine Kobarid, povezuje se z gasilskim regijskim svetom severno primorske regije in Gasilsko zvezo Slovenije.

Njeni začetki segajo v leto 1955, ko je okrajna Gasilska zveza pripravila pogoje za volitve v občinske gasilske zveze v nanovo ustanovljenih občinah Bovec, Kobarid in Tolmin.Vsaka gasilska zveza je pokrivala območje svoje občine. Ob združitvi Posoških občin leta 1961 so se združile tudi gasilske zveze v Gasilsko zvezo Gornje Posočje. Takšna organiziranost je trajala do 23. maja 1996, ko se je, v ponovno nastali občini Kobarid (1995), zopet ustanovila Gasilska zveza Kobarid.

V zgodovino kobariške gasilske zveze so se kot prvo vodstvo zapisali: predsednik Gasilske zveze Kobarid Franc Volarič, poveljnik Viktor Ivančič, Ob ponovnem samostojnem delovanju leta 1996 je bil za predsednika izvoljen Darko Gregorčič, za poveljnika Marijan Stres. Danes, v času praznovanja 60 jubileja, vodijo Gasilsko zvezo Kobarid predsednik Sandi Grkovič in poveljnik Jernej Bric.

Glavna naloga zveze je koordinacija med prostovoljnimi društvi, strokovna pomoč društvom in uresničevanje skupnih interesov na področju gasilske in reševalne dejavnosti. Preko treh gasilskih društev na kobariškem opravlja naloge gašenja in reševanja ob požarih, preventivne naloge varstva pred požarom ter določene naloge zaščite in reševanja ljudi in premoženja ob naravnih ter drugih nesrečah.

Strokovno delo Gasilske zveze Kobarid je bilo leta 1998 nagrajeno s plaketo Občine Kobarid za delo in organizacijo gasilstva na kobariškem, Pohvalo ob uspešni koordinaciji ob potresu 1998 in leta 1999 s Srebrnim znakom policije.

Pomembno vlogo je zveza imela pri vseh potresih, ki so prizadela Posočje (1976, 1998 in 2004) in vseh ostalih naravnih nesrečah (močan veter, žledolom, poplave). Redno in dobro sodeluje z lokalno skupnostjo in Civilno zaščito Občine Kobarid, še posebej ob večjih elementarnih nesrečah.

Vsa PGD v GZ Kobarid so dobro opremljena in člani strokovno usposobljeni. V vseh letih delovanja so v zvezi posebno pozornost dajali izobraževanju obstoječega kadra (prostovoljnih gasilcev) in pridobivanju novega kadra. Danes Gasilska zveza Kobarid združuje vsa društva v občini. Številni prostovoljni gasilci so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč in pomagati takrat, ko je ljudem najhuje. Svoj čas in znanje pa predajajo naprej mladim, ki se redno udeležujejo raznih tekmovanj in drugih aktivnosti.

Ob 60. jubileju Gasilske zveze Kobarid bo svečana akademija potekala v soboto, 19. 12. 2015, ob 11. uri v Domu Andreja Manfrede v Kobaridu. Slavnostni govornik bo predsednik Gasilske zveze Slovenije gospod Jošt Jakša. 



Sandi Grkovič

predsednik Gasilske zveze Kobarid 

Oglejte si tudi