Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Razstavo 100 je odprla ministrica za obrambo

V okviru obeležitve 100-letnic prve svetovne vojne je v prostorih Ministrstva za obrambo RS na ogled foto-literarna razstava 100.
V torek, 14. februarja, je ministrica za obrambo Andreja Katič odprla foto-literarno razstavo na temo 1. svetovne vojne, ki je nastala v sklopu natečajev Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Območne izpostave Tolmin.

V svojem slavnostnem govoru je dejala, da sporočila, ujeta v pesniško obliko haikujev, na zelo kratek in  jedrnat način izražajo veliko trpljenje, žalost, gorje, smrt. »V ozadju velikih bitk so velika trpljenja posameznikov – borcev in njihovih ožjih družinskih članov, ki so zaman čakali na ljubljeno osebo, da se vrne domov,« je poudarila ministrica. Svoj govor je zaključila z verzom iz pesmi generala Rudolfa Maistra, ki je leta 1916 v pesmi Grobovi na vprašanje, kje stoji križ slovenskim fantom, ki so padli na tujem, odgovoril takole: »Oj, ne išči jih v poljani! / V nas so – v srcih pokopani, / mi smo njihov grobni križ!«

Številne zbrane goste je uvodoma nagovoril direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti mag. Marko Repnik. Slovesnost je povezovala Cvetka Šeško. Kulturni program so sooblikovali, flavtistka Nika Hribar in kitarist Sebastjan Grego ter Špela Mrak in Sanja Rejc, ki sta prebirali poezijo.


Odprtja razstave 100 se je v družbi županov sosednjih občin udeležil tudi župan Občine Kobarid Robert Kavčič.

Foto: Vekoslav Rajh, MORS

Oglejte si tudi