Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Pevski zbor Sveti Anton prepeval pri maši zadušnici za usmrčene puntarje

Na sončno in prijetno toplo prvo soboto v maju smo se pevci pevskega zbora Sveti Anton iz Kobarida odpravili v Gorico, kjer smo skupaj s še štirimi cerkvenimi zbori prepevali pri maši zadušnici za usmrčene voditelje tolminskega punta.
Slovesno mašo sta v cerkvi Sv. Ignacija na Travniku ob somaševanju duhovnikov iz tolminske in goriške dekanije vodila goriški nadškof msgr. Carlo Roberto Maria Redaelli in koprski škof msgr. Jurij Bizjak.
Občina Tolmin je v preteklem letu pripravila več slovesnosti v spomin na 300-obletnico tolminskega punta, omenjena maša zadušnica pa je bila sklepna prireditev ob obeleževanju tega pomembnega zgodovinskega dogodka. Da je bila za mašo izbrana cerkev na Travniku, ni naključje, saj so bili voditelji kmečkega upora aprila 1714 usmrčeni prav na tem mestu. Oba škofa sta v svojem nagovoru poudarila velik pomen pravičnosti in poštenosti tistih, ki so na oblasti, za dobrobit in blagostanje v državi.

 

Pet zborov iz Kobarida, Tolmina, Gorice, Devina in Opčin je prepevalo pod vodstvom maestra Marka Muniha, maše pa so se udeležili nekateri vidni predstavniki političnega in kulturnega življenja iz Slovenije in zamejstva. Uradnemu delu slovesnosti je sledilo druženje pevcev v Kulturnem centru Lojze Bratuž.


Mateja Uršič Ivančič

Oglejte si tudi