Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Odkritje freske z motivom križanja Jezusa Kristusa v Potokih

V soboto 25. julija 2015, je v Potokih potekala javna prireditev s kulturnim programom ob odkritju in blagoslovu freske z motivom križanja Jezusa Kristusa. 

 

Eda Sok je pripravila bogat zgodovinski kulturni literarni program, Erika Pavlin pa je predstavila zgodovino freske. Obiskovalci pa so prisluhnili zvokom harmonike, domačina Tadeja Uršiča.

 

Prireditve so se udeližili številni domačini in drugi obisovalci Kobarida, Starega Sela, Kreda, Borjane in Sedla. Uradnemu delu je sledilo družabno srečanje z domačo kulinariko.

Z obiskom so nas počastili tudi župan Občine Kobarid Robert Kavčič, direktorica Tolminskega muzeja mag. Damjana Fortunat Černilogar in kustos Marko Grego.Fresko je blagoslovil domači župnik Marjan Rozman.

 

GEBERJEVA FRESKA Z MOTIVOM KRIŽANJA JEZUSA KRISTUSA

Po ustnem izročilu je freska nastala okoli leta 1650 – 1700. Na freski je upodobljeno križanje Jezusa Kristusa, pod križem pa sta sveti Janez in Marija Magdalena. Fresko je naslikal neznani potujoči beneški slikar v zahvalo za prenočišče in hrano pri Geberjevih, Potoki 10. Po potresu leta 1976 je bila freska odstranjena in nato restavrirana. S fresko je upravljal Tolminski muzej, nazadnje je bila razstavljena v Kobariškem muzeju, kjer si jo je ogledalo 1.450.000 obiskovalcev. Po prizadevanjih Iva in Ide Lavrenčič – Geberjevih in TD Nadiža & Nadižka korita je freska julija 2015 prišla ponovno v domačo vas Potoke.

 

Freska je na ogled vsak dan od 10 - 18 ure, po predhodni telefonski najavi.   

 

Marijan Kuščer

TD Nadiža&Nadižka korita

 

 

Oglejte si tudi