Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Nježna hiša v Jevščku odprla svoja vrata

V četrtek, 26. marca 2015, je Občina Kobarid, z uradnim odprtjem Nježne hiše z informacijsko točko, zaključila svoj del čezmejnega projekta Kulturna dediščina v zbirkah med Alpami in Krasom - ZBORZBIRK.
V najstarejši hiši v vasi Jevšček pod Matajurjem je v času od 1894 do 1974 živela Jožefa Matelič - Pepa. Že kot otrok je garala in skrbela za mamo na postelji. Tik pred vojno se je, stara komaj 20 let, poročila s sosedom Alojzom Zabreščakom - Gočinom. Kmalu po poroki so Alojza vpoklicali in na hitro je postala vdova. Odela se v črno in tako ostala do svoje smrti.

 

Nježno hišo je odkupila Občina Kobarid in jo v sklopu evropskega projekta ZBORZBIRK obnovila ter v vasi ohranila eno redkih etnoloških zapuščin, ki prikazuje nekdanji način življenja na Livškem. V notranjosti hiše je restavrirana črna kuhinja, izba s pečjo z žganimi glinenimi pečnicami, mizo in skrinjo ter dve sobi s posteljo. V kleti so svinjak in kokošnjak z leso in ohranjenim koritom ter prostor za shrambo orodja. Hiša je grajena z lokalnim kamnom in prekrita s slamo. Za hišo pa je z leso ograjen zeliščni vrt.

 

Obnova Nježne hiše, ki je razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena, je potekala pod strokovnim vodstvom Zavoda za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Nova Gorica. Konservatorska svetovalka Andrejka Ščukovt je na otvoritvenem dogodku, skupaj z arhitektko Jasmino Šavli Lapanja, predstavila  potek obnove hiše, ki je bila že v zelo slabem stanju. Izrazila je zadovoljstvo, da se je obnova uspešno zaključila in ponosno predala ključ kobariškenu županu Robertu Kavčiču.

 

Vrednost celotnega projekta za Občino Kobarid znaša 240.000 evrov, od tega se pričakuje 120.000 evrov nepovratnih sredstev. Hišo si zainteresirani lahko ogledajo po predhodni dogovoru s Turistično-informacijskem centrom Kobarid.

 

Projekt ZBORZBIRK, katerega vodilni partner je Znanstvenoraziskovalni center SAZU, je namenjen strokovni obdelavi, ovrednotenju in promociji kulturne dediščine v Kanalski dolini, Reziji, Nadiških dolinah, Terskih dolinah, v Gornjesavski dolini, na Kobariškem, Kambreškem, Ligu in v Brdih. Projekt združuje tako zasebne zbiralce kot strokovnjake. Projekt in partnerstvo je zasnovala dr. Mojca Ravnik.

 

Prilagamo slike iz otvoritvenega dogodka.

 

Foto: Nataša Hvala Ivančič

 

 


 



 

 

 


 


 


 

Oglejte si tudi