Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Na spomeniku NOB v Idrskem so dodali nova imena med vojno umrlih partizanov

Občina Kobarid je ob dnevu državnosti, 25. junija, na spomeniku NOB v Idrskem ob sodelovanju Krajevne skupnosti Idrsko-Mlinsko in Združenja borcev za vrednote NOB Bovec, Kobarid, Tolmin postavila novo spominsko ploščo.
Občina Kobarid je ob dnevu državnosti na spomeniku narodnoosvobodilnemu boju (NOB) na Idrskem ob sodelovanju Krajevne skupnosti Idrsko-Mlinsko in Združenja borcev za vrednote NOB Bovec, Kobarid, Tolmin postavila novo spominsko ploščo. Na starem delu spomenika, ki ga je obnovil domačin Toni Šavli, so imena in fotografije 17 partizanov in drugih žrtev nacizma ter fašizma. Na novi plošči pa je grb Republike Slovenije in pod njim napis: Za domovino so umrli tudi partizani. V sredini je naštetih devet umrlih partizanov in vaščan Idrskega, ki je umrl v nemškem taborišču. Vsi imajo zapisane letnice rojstva in smrti. V spodnjem delu plošče je še napis: Naše priznanje in spomin.

 

Pred odkritjem spominske plošče sta v cerkvi sv. Tomaža na Idrskem sveto mašo za vse umrle partizane z Idrskega in Mlinskega darovala kobariški župnik Ivan Blažič in namestnik vojaškega vikarja Matej Jakopič. Slavnostni govornik, sekretar na Ministrstvu za kulturo Silvester Gaberšček, se je v svojem nagovoru dotaknil Župančičevih verzov: »Domovina je ena, nam vsem dodeljena in eno življenje in ena je smrt.«

Umrlim partizanom se je poklonila častna straža Slovenske vojske in večje število praporov različnih veteranskih združenj.

 

Kulturni program je sooblikoval Mešani pevski zbor Planinska roža Kobarid, navzoče pa je pozdravila in nagovorila tudi kobariška županja Darja Hauptman.

 

Peter Stres

 

 

 

Oglejte si tudi