Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
18°C
8°C
Oceni objavo

Beneški dnevi 2015

Konec tedna so se že osmič po vrsti odvijali tradicionalni Beneški dnevi - Skupni slovenski kulturni prostor.
Tradicionalne Beneške dneve so letošnji organizatorji, Občina Kobarid, Fundacija Poti miru v Posočju, JSKD OI Tolmin, Institut za slovensko kulturo Špeter, KD Ivan Trinko iz Čedada in KD Rečan, pripravili že osmič po vrsti. Dvodnevno kulturno druženje se je pričelo v četrtek, 19. februarja v Kobaridu in nadaljevalo v petek, 20. februarja na Liesah v Benečiji.

 

Na uvodnem četrtkovem večeru je zbrane pozdravil in nagovoril kobariški župan Robert Kavčič. Izrazil je zadovoljstvo, da se tovrstna srečanja ohranjajo in, da se sodelovanja na različnih področjih delovanja iz leta v leto nadgrajujejo.  

Pogovor z gosti večera, Giorgiom Bankičem in Lucio Trušnjak, je vodil Zdravko Likar, načelnik UE Tolmin. Predstavila sta knjigo o zgodovini Benečije, kjer je mala in velika zgodovina srečata in govorila o ponovni izdaji Dnevnika Antona Cuffola. Letošnji Trinkov koledar pa je občinstvu predstavila Lucia Trušnjak. Kulturni program so oblikovale mlade pevke Pevskega zbora Sedlo, ki so zapele ob spremstvu Elizabete Cencič na harmoniki in s svojim nastopom obogatile četrtkov kulturni program. 

 

Na petkovem srečanju so se prijateljem iz Benečije predstavili igralci izpod Krna. Uprizorili so tolminsko spevoigro Rafaele Dolenc Magdalenca in naravnost navdušili občinstvo. Zanimiv je bil komentar igralcev KUD Igralske skupine Drežnica, da toliko aplavzov med samo predstavo niso imeli še nikjer. "Nepozabno. Neprecenjivo. Še na mnoga!" so zapisali na svojem facebook profilu.

 

Beneški dnevi so bili letos krajši od preteklih let. Bomo pa zato v Kobaridu kmalu gostili Beneško gledališče, ki nam bo na odru kobariškega Kulturnega odra odigralo predstavo 8 ŽENSK. Predstava bo v nedeljo, 15. marca 2015, ob 17. uri in jo bo Občina Kobarid podarila ob praznovanju Dneva žena. Malo z zamudo, vendar verjamemo, da se nam splača praznovanje praznika za teden dni premakniti :-) Vabljeni!

Oglejte si tudi