Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Preventivne delavnice za demenco

Od februarja do maja so pod okriljem Zavoda preventiva demenca v prostorih župnijske Karitas v Cirkovcah potekale delavnice preventive pred demenco. Župnijski Karitas Cirkovce se na tem mestu iskreno zahvaljujemo za povabilo, prav tako pa našim prvim udeležencem za pogum, da so se uspešno spopadali z nalogami in izzivi, ki so jih čakali na delavnicah.

Za demenco velja, da je ne moremo preprečiti, pomembno pa lahko z zdravim načinom življenja ter nekaterimi preventivnimi ukrepi njen potek upočasnimo. Delavnice so namenjene vsem, ki želijo ohranjati zdravje in vitalnost ter izboljšati kvaliteto staranja, ter posameznikom v začetni ali rahlo napredovani fazi demence.

Na naših delavnicah uporabnike seznanimo z osnovnimi informacijami o pojavu demence, predvsem pa krepimo tista področja, ki so pri razvoju bolezni najbolj izpostavljena. Ta so:

  • Področje spomina in drugih kognitivnih veščin. Pešanje spomina in miselne prožnosti je eden izmed bolj prepoznanih začetnih znakov faze razvoja bolezni, zato vaje pripomorejo k ohranjanju čim večje prožnosti in aktivnosti naših možganov.
  • Področje grobe in fine motorike, koordinacije oko roka, ravnotežja, orientacije v prostoru ipd. Z različnimi didaktičnimi pripomočki izvajamo vaje, ki spodbujajo motorične funkcije, kar ugodno vpliva na stimulacijo nevronskih povezav v različnih predelih možganov. S tem pa ne vplivamo le na kognicijo (mišljenje, zaznave) pač pa tudi na področje za jezik in govor.
  • Področje vizualnega, taktilnega in akustičnega zaznavanja. Z različnimi vajami krepimo delovanje posameznih čutil oziroma senzornih zaznav. Osredotočamo se na čutila za tip, zvok, vid in ravnotežje, ki so pri napredovanju bolezni oslabljena.
  • Področje medosebnih odnosov in komunikacije. Krepitev in razvijanje socialnih veščin pripomore, da je posameznik čim dlje časa aktiven na področju komunikacije in druženja z ljudmi, da se ne umika ter zapira vase, pač pa spoznava, da imajo lahko tudi drugi podobne težave kot on sam.
  • Skrb za zdravje s telesnimi aktivnostmi in ustrezno prehrano. V sklopu delavnic spoznavamo pomen gibanja za naše telo – ravnovesje med počitkom in aktivnostjo – ter vlogo zdrave prehrane, ki je pomemben varovalni dejavnik pred tveganjem za razvoj bolezni demence.

Različne raziskave ugotavljajo, da preventivni ukrepi na splošno pomagajo, če se dosledno vedno znova izvajajo, zato želimo naše uporabnike okrepiti z znanjem, kako lahko posamezne aktivnosti izvajajo tudi doma.

Zavedamo se, da preventivno delovanje zmanjšuje strah pred negotovo prihodnostjo in pripomore h gradnji človeku bolj prijazne in strpne družbe in izboljšuje medosebne odnose med obolelim in njegovo okolico.

Več o naših aktivnostih si lahko preberete na naši spletni strani www.demenca.si, za informacije o nadaljnjih aktivnostih pa nam pišite na naslov preventiva@demenca.si ali pokličite na telefonsko številko 040 349 355.

Zavod preventiva demenca

Povezave

demenca.si

Oglejte si tudi