Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Vrtec Kidričevo – zaključek bralnega projekta "Jaz pa berem" 2015/2016

Tudi v šolskem letu 2015/2016 smo se odločili za nadaljevanje projekta »Jaz pa berem« in ga uspešno zaključili.

Projekt je potekal od oktobra do maja. Cilj je bil spodbujanje družinskega branja v vrtcu in doma, saj to prispeva tako k bralni vzgoji otrok kot k bralni kulturi odraslih. Tako smo v projekt vključili tudi starše.

V bralni projekt so bili vključeni vsi otroci vrtca 1. in 2. starostnega obdobja. Vsak otrok je dobil nahrbtnik, v katerem so bile različne knjige in literatura za starše. V nahrbtniku je bil zvezek, v katerega so otroci ali starši opisali, narisali doživetja o prebranem. Ob vrnitvi smo nahrbtnik skupaj pogledali in se seznanili s povratnimi informacijami.

Od meseca novembra vse do meseca junija smo se srečevali s Potujočo knjižnico pred našim vrtcem, kjer sta nas vedno z dobro voljo sprejela ga. Tjaša in g. Srečko.

Obiskali smo tudi knjižnico v OŠ Kidričevo, kjer nas knjižničarka Jasna vsako leto vedno znova seznani z delom in vedenjem v knjižnici.

Tudi v vrtcu imamo svojo knjižnico, ki jo redno obiskujemo.

V igralnicah imamo knjižne kotičke, kjer otroci radi listajo po knjigah, si jih ogledujejo in komunicirajo med seboj.

V okviru projekta smo v mesecu januarju izvedli pravljični dopoldan v pravljičnem kotičku, ki smo ga pripravile vzgojiteljice. Ga. Sonja Pišek nam je pravljični dopoldan popestrila z rusko pripovedko Debela repa.

Ob zaključku projekta smo v vrtcu pripravili razstavo knjig, nahrbtnikov in zvezkov, v katerih so ustvarjali starši in otroci. V vrtec smo povabili knjižničarko in pravljičarko Liljano Klemenčič iz Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, ki nam je popestrila pravljični dopoldan. Veseli smo, da je bila tudi ona delček v mozaiku našega dogodka. S svojim znanjem, prijaznostjo, dobrosrčnostjo, domišljijo nas je popeljala v svet pravljic. Iskreno nam je čestitala in nam podelila priznanja »Palčka Bralčka«, ki so ga prejeli vsi otroci vrtca, ter nam sporočila, da se že veseli ponovnega snidenja.

"Dobro zgodbo razume vsak in nič ne moti, če jo slišimo spet in spet. Kajti vsakič, ko jo nekdo pove in prebere, na glas ali samemu sebi, se zgodba rodi na novo." (Jostein Gaarder)

Zapisala vzgojiteljica Suzana Žnider

Oglejte si tudi