Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Skrbimo za zobe

SKRB ZA ZDRAVE ZOBE V VRTCU CIRKOVCE

 

 

 

Že nekaj let sodeluje naš vrtec v projektu »zdrav vrtec« in ena od dejavnosti je skrb za zdravje zob in ustne votline.

Zdravo zobovje daje obrazu lepoto, navdaja nas s samozavestjo, ki izžareva in vzbuja zaupanje ter prinaša življenjski uspeh. Razvoj otrokovih zob in njihova odpornost sta v veliki meri odvisna od zdravstvenega stanja matere med nosečnostjo in sestave uravnotežene hrane, potrebne za rast kosti in zob, predvsem od mineralov in vitaminov otrok v razvoju.

Osnovna šola Cirkovce, z enoto Vrtec sodeluje z Zdravstvenim domom Ptuj, ki množično in sistematično izvajajo zobozdravstveni  preventivni program.

Otroci se pozitivno in z navdušenjem odzovejo, ko slišijo, da pride sestra Helena. Vedo, da bodo slišali zanimivo zobno pravljico in da bo nadvse zanimiv dan, kajti sestri Heleni zaupajo. V jesenskem terminu pritegne pozornost z velikim zobnim modelom in velikansko ščetko, ter demonstrira in praktično izvaja pravilno čiščenje zob po skupinah. Daje individualna in skupinska navodila glede pravilne ustne higiene in zdrave prehrane. Nato nas nekajkrat v šolskem letu obišče in spremlja napredek v tehniki ščetkanja zob, spodbuja z zanimivimi pečati k rednemu umivanju tudi doma. Sestra Helena vedno poudari dejstvo, da so pri negi zob najpomembnejši starši, ki otroku pomagajo in mu privzgojijo trajne navade. Naloga vzgojiteljic in pomočnic pa je, da predstavimo otrokom osnovna znanja o pomenu zob, njihovem zdravju, izraščanju in obolevanju, o pomenu dobrega žvečenja zdrave hrane, manj pogostem in manj škodljivem uživanju sladkarij. Po navodilih medicinske sestre pomagamo otrokom pri osvajanju veščin in spretnosti, ki jih potrebujejo za pravilno umivanje in ščetkanje zob. S simbolno igro v vrtcu in pogovori, ki pri igri nastanejo pa otroci zmanjšujejo strah pred zobozdravnikom.                 

 

Vzgojiteljica Bernarda Pernat

Oglejte si tudi