Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
PON.
11°C
0°C
Oceni objavo

Kulturni teden v vrtcu Kidričevo

Kot uvod v kulturni teden smo najprej obiskali knjižnico OŠ Kidričevo, kjer nas je z velikim zadovoljstvom sprejela knjižničarka Jasna Medved.
Kultura je vse okoli nas. Opazna je v utrinkih našega vsakdana v vrtcu. Zaznamo jo preko besede, plesa, pesmi, slikanja, ustvarjanja. Zato smo se v vrtcu odločili, da kulturni praznik zabeležimo nekoliko drugače, da za trenutek popeljemo otroke v svet likovne, glasbene, plesne, jezikovne, pravljične umetnosti. V našem vrtcu smo poskrbeli za nekoliko drugačen, nevsakdanji utrip. Vsakodnevne dogodke smo beležili s slikami na platnih v večnamenskem prostoru vrtca.

Kot uvod v kulturni teden smo najprej obiskali knjižnico OŠ Kidričevo, kjer nas je z velikim zadovoljstvom sprejela knjižničarka Jasna Medved. Seznanila nas je z delom in redom v knjižnici in nam prebrala pravljico. V knjižnici smo si knjige lahko tudi sposodili in obljubili smo, da se kmalu spet vidimo.

V torek smo v vrtec povabili go. Sonjo Pišek in preživeli z njo pravljično dopoldne. S svojo domišljijo in prijaznostjo nam je pokazala, kakšna je čarobna moč pravljic. Čudeži, ki jim otrok prisluhne v pravljici, so zanj v tistem trenutku resnični. Vanje se otrok vživi in o njih razmišlja.

V sredo so otroci likovno ustvarjali portret dr. Franceta Prešerna. Vzgojiteljici sva uprizorili dr. Franceta Prešerna in Julijo, ki sta prišla obiskat otroke v vsako igralnico. Otroci so bili presenečeni. Pogoščeni so bili s figami, po katerih poznajo našega slovenskega pesnika.

V četrtek so otroci skupaj z vzgojiteljicama v čast knjižni umetnosti pobrskali po seznamu svojih priljubljenih knjig, zgodbic, pravljic v svojih knjižnih kotičkih po igralnicah in s tem spomnili, da se tudi otroška domišljija na svoj način zaveda kulture in umetnosti.

Kulturni teden smo zaključili v petek, ko smo imeli glasbeno-plesni dopoldan. V vrtec smo povabili veteransko folklorno skupino Vinko Korže iz Cirkovc. Predstavili so nam splet ljudskih plesov. Pozornost otrok so pritegnila tudi njihova oblačila. Skupaj z našimi folkloristi vrtca Kidričevo pod vodstvom mentorice Petre Iljaž Ripak so nam popestrili zaključek kulturnega tedna. Vsi skupaj smo zelo uživali v njihovem nastopu in na koncu smo se pridružili plesu in petju ob harmoniki. Otroci so bili zelo navdušeni in bi še kar poslušali, peli in plesali, a vse lepo se enkrat konča. Menim pa, da jim bo prijetno druženje še dolgo ostalo v spominu.

Veseli smo, da imamo možnost spoznati lokalne ustvarjalce in prenašalce kulturne dediščine. Zavedamo se, da je to del narodne zavesti, ki jo želimo razvijati že pri najmlajših.


Zapisala vzgojiteljica: Suzana Žnider

Oglejte si tudi