Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
9°C
Oceni objavo

Folklorna dejavnost v vrtcu Kidričevo

Folklora s svojimi dejavnostmi, kot sta ples in ljudsko petje, ohranja slovensko ljudsko izročilo. Tako se naši otroci že v predšolskem obdobju seznanjajo s pomenom ohranjanja ljudskega izročila.
Folklora s svojimi dejavnostmi, kot sta ples in ljudsko petje, ohranja slovensko ljudsko izročilo. Tako se naši otroci že v predšolskem obdobju seznanjajo s pomenom ohranjanja ljudskega izročila. Osvajajo osnovne prvine ljudskih rajalnih in gibalnih iger, spoznavajo otroška glasbila in zvočila, razvijajo ritmični in glasbeni posluh, spoznavajo oblačilni videz otrok v preteklosti ter različne šege in navade. Ob učenju osnovnih plesnih korakov (hoja po krogu, vrtenica, ples v paru) otroci prav tako spoznavajo ljudske izštevanke in prepevajo ljudske pesmi.

V preteklem šolskem letu je naš vrtec sodeloval v vseslovenskem projektu »Radi delamo dobro«, ki se je odvijal pod okriljem Mercatorja. V izbranih trgovinah po Sloveniji so kupci ob vsakem nakupu prejeli poseben žeton, s katerim so lahko oddali svoj glas podpore enemu izmed treh predlaganih kandidatov za prejem donacije. Žetoni so se oddajali v posebne glasovalne skrinjice, ki so bile nameščene v Mercatorjevi prodajalni. Ob zaključku glasovanja, ki je trajalo mesec dni, je društvo, ki je prejelo največ glasov kupcev, prejelo Mercatorjevo donacijo, sredstva pa namenilo za izvedbo konkretnega projekta, s katerim se je potegovalo za donacijo. V našem kraju so v omenjenem projektu sodelovali Društvo upokojencev, PGD Talum in OŠ Kidričevo – PE vrtec Kidričevo.

Z zbiranjem žetonov v prodajalni Mercator v lokalni skupnosti je naš vrtec prejel prvo mesto in si tako prislužil glavno denarno nagrado. Le-ta nam je pripomogla pri izdelavi novih folklornih oblačil, ki so nastala pod prsti spretne šivilje.

Otroci so v prazničnem decembru z velikim navdušenjem zaplesali prijateljem v vrtcu in se tako ponosno predstavili v čudovitih novih plesnih kostumih.

Zahvaljujemo se vsem staršem, občanom, otrokom, ki so podarili žeton folklorni skupini vrtca Kidričevo in s tem pripomogli k uresničitvi želje po novih oblačilih.

Mali folklorniki in

vodja otroške folklorne skupine

Petra Iljaž Ripak

Oglejte si tudi