Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

DNEVI KULTURNE DEDIŠČINE V VRTCU KIDRIČEVO

Ob koncu meseca septembra, natančneje od 25. septembra do 3. oktobra 2015, so potekali Dnevi evropske kulturne dediščine. Tudi v našem vrtcu smo želeli malčkom približati kulturno dediščino.
Ob koncu meseca septembra, natančneje od 25. septembra do 3. oktobra 2015, so potekali Dnevi evropske kulturne dediščine. Tudi v našem vrtcu smo želeli malčkom približati kulturno dediščino. V Kidričevem imamo bogato zgodovinsko-turistično zakladnico, ki se imenuje Po poti zgodovine. Postavili so jo v spomin na taborišča v nekdanjem Strnišču. Sprehajalce po vsej poti spremljajo table, opremljene z zgodovinskimi besedili in slikami, ki predstavljajo čas 1. svetovne vojne. Na informativnih tablah so predstavljeni dvorec Sternthal, nedavno izkopan spomenik iz 1. svetovne vojne, avstro-ogrske rezervne vojaške bolnišnice s tega območja, rusko ujetniško taborišče, vojaški bazen in vojaško pokopališče ter še druge kulturnozgodovinske znamenitosti.

Vzgojiteljice smo z otroki obiskale različne znamenitosti. Najmlajši so se odpravili do dvorca Sternthal in spomenika avstro-ogrskim vojakom.

Skupina »Čebelice« si je ogledala obnovljen dvorec Sternthal.

»Ježi« pa še spomenik avstro-ogrskim vojakom in tablo s fotografijami in besedilom z opisom dogodkov tistega časa. S skupinama »Muce« in »Stonoge« smo odšli do spominskega parka in si v njem ogledali znamenitosti. Skupini »Veverice« in »Delfini« sta se odpravili do tovarne aluminija TALUM. Otroci so izvedeli, da je naselje Kidričevo dobilo ime po Borisu Kidriču, katerega doprsni kip stoji pred tovarno.

To so utrinki z naših potepanj in odkrivanj znamenitosti v našem kraju, katerih namen je bil krepiti zavest o pomenu kulturne dediščine med otroki. Tudi sicer z otroki vsakodnevno raziskujemo okolje in zgodovinske znamenitosti v kraju, kjer živimo. Pri tem nam s predlogi, primeri vsebin in dejavnosti na posameznih področjih pomaga tudi kurikulum.


Vzgojiteljica Eva Jurgec

Oglejte si tudi