Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
11°C
5°C
Oceni objavo

17. praznik Vrtca Kidričevo

Šolsko leto se izteka in za mini maturante, ki bodo jeseni prestopili šolski prag, se pričenja novo poglavje odraščanja v življenju. Zgodi se samo enkrat. Nikoli dvakrat enako in trenutkov ni moč zadržati.
Ob tej prelomnici prehoda, ki jo pripravimo vsako leto v tem času, smo se letos odločili, da jo izpeljemo bolj svečano, posebno in ob prisotnosti staršev. In v tej obliki smo izvedli zaključno prireditev ob 17. prazniku vrtca.

Rdeča nit prireditve so bile plesne igre. To so koreografirane vadbene igre, ki se izvajajo na natančno določeno skladbo in vsebujejo različne plesne zvrsti. Njihova značilnost je, da so izjemno dinamične ter da poleg plesnih korakov vsebujejo še druge gibalne naloge, ki na otroke delujejo razbremenilno. Z njimi otroci v prvih letih osvajajo gibalno abecedo, si razvijajo moč in krepijo mišice. Sledi gibanje v paru s spreminjanjem ritma, povečevanjem hitrosti in telesne zmogljivosti ter povečevanjem intenzitete gibanja z izmenjavami, s katerimi otroci prevzemajo odgovornost.

Vsaka skupina otrok se je predstavila s plesno igro, primerno njihovi starosti, s prikazano postopnostjo in zahtevnostjo med skupinami.

Sledila je podelitev priznanj mini maturantom, ki so se vse leto z roko v roki veliko igrali, urili, se učili in nasmejali. Tako pri vsakodnevnih kakor tudi pri obogatitvenih dejavnostih.

Na področju gibanja so skozi igro in vadbo pridobili Mali sonček, spoznavali različne ljudske plese in igre pri folklori; pri tujem jeziku osvojili prve angleške besede ter prepevali otroške pesmi v pevskem zboru. Po prejemu priznanj pa je sledila tradicionalna predaja ključa, ki ga imajo v varstvu otroci starejših skupin. Le-ti so ga predali mlajšim prijateljem, ki ostajajo v vrtcu, in ključ jim bo jeseni odklenil vrata starejših skupin. Seveda so si ga pridobili ob predhodno prikazanem znanju in spretnostih ter podani sledeči svečani zaobljubi:

  1. Obljubim, da ne bom nikoli pozabil prijateljev iz vrtca.
  2. Obljubim, da bom za vzgled in v podporo prijateljem iz mlajših skupin.
  3. Obljubim, da nagajiv nasmeh z mojega obraza ne bo nikoli izginil.
  4. Obljubim, da se bom vestno igral in osvajal nova spoznanja.
  5. Obljubim, da bom upošteval pravila in dogovore v skupini.
  6. Obljubim, da bom ugašal po nepotrebnem prižgane luči in dosledno ločeval odpadke.
  7. Obljubim, da bom skrbel za čisto in urejeno okolje.
  8. Obljubim, da bom ubogal vzgojiteljice v vrtcu in starše doma.
  9. Obljubim, da bodo igralnica, igrišče in cel vrtec vedno urejeni.
  10. Obljubim, da teh obljub ne bom nikoli prelomil.

Prireditev smo zaključili s skupno plesno igro Sreča na vrvici. Mi prijateljstvo in srečo delimo. Kajti vse, kar moramo vedeti o tem, kako je treba živeti, kaj je treba početi in kakšni moramo biti, smo se naučili v vrtcu. Modrost nas ne čaka na vrhu planine po dolgotrajnem vzponu šolanja, ampak v peskovniku na otroškem igrišču …

 

Se vidimo spet drugo leto v tem času, mini maturantom in njihovim staršem pa sporočamo: lepo se imejte in veliko se smejte!

 

                                                                                                Vzgojiteljica Natalija Kutnjak

Oglejte si tudi