Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk na Osnovni šoli Cirkovce

Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednje dogajanje dneva slovenske hrane, ki ga je razglasila Vlada Republike Slovenije leta 2012 in ga obeležujemo tretji petek novembra. Letos je to bilo v petek, 20. 11. 2015. Tudi tokrat smo posebej poudarili pomen zagotavljanja hrane iz lokalnega okolja. Z zajtrkom, s katerim obeležujemo dan slovenske hrane, se ne nadomešča malice ali izpušča katerega koli drugega obroka.

Tudi na naši šoli imamo vsako leto Tradicionalni slovenski zajtrk. Postregli so nam s kruhom, medom, maslom, mlekom in jabolki.

Mize so bile čudovito urejene. Jedli smo po skupinah, saj za vse naenkrat ne bi bilo dovolj prostora. Zajtrk nas nobeno leto ni razočaral, saj je bil vsako leto do zdaj odličen.

Nekaj o sestavinah tradicionalnega slovenskega zajtrka:

Kruh je osnovno živilo, spečeno iz testa, zamesenega najmanj iz moke, vode in vzhajalnega sredstva, navadno kvasa. Skoraj vedno je v testu prisotna tudi sol. Pri nekaterih vrstah kruha se osnovnim sestavinam pridružijo še začimbe in cela zrna, ki včasih služijo tudi okraševanju. Kruh lahko jemo samega, pogosto pa ga uživamo z raznimi namazi, kot so maslo, čokoladna krema, marmelada, med in sladka smetana.

Med je sladka tekočina, ki jo čebele in druge žuželke proizvajajo iz cvetličnega nektarja, ki ga izločajo kljunate žuželke (uši ...). Čisti med ne sme vsebovati nobenih dodatkov, denimo vode ali drugih sladil. Tekoči med se ne pokvari.

Točna sestava medu je odvisna od cvetlic, na katerih so cvetni prah nabirale čebele. Med vsebuje do 77 % sladkorjev, od tega do 76 % enostavnih sladkorjev, 17,7 % vode, ostalo (5,3 %) so: vitamini, mineralne snovi, aminokislineencimi, hormoni, kisline in protibakterijske snovi.

Maslo je mlečni izdelek, pridobljen iz sladke smetane. Običajno se za pripravo masla uporablja kravje mleko. Po uredbi Evropske unije mora maslo vsebovati vsaj 82 % mlečne maščobe in ne več kot 16 % vode. Vsebuje tudi mlečni sladkorholesterolbeljakovinevitaminemlečno kislino in aromatične snovi. Hranilna vrednost masla znaša okoli 740 kcal/100 g.

Jabolko je sadež, ki raste na drevesu jablani. Spada med kulturne rastline, ki jih je vzgojil človek s pomočjo križanja. Korenine izhajajo iz Azije. Obstaja več kot 7500 kultivarjev jabolk. Jabolko zraste iz 5-listnega cveta.

Izdelki iz jabolk so: jabolčnik, jabolčni kis, jabolčni zavitek, jabolčni tonik.

Mleko najpogosteje pomeni hranljivo tekočino, ki nastaja v mlečnih žlezah samic sesalcev.

Obstaja več pridelkov iz mleka, to so: smetana, kislo mleko, maslo, jogurt, skuta, sir, sladoled, sirotka.


Ta dan smo učenci 6. razreda obeležili z naravoslovnim dnem, v okviru katerega smo pekli piškote, palačinke, delali različne namaze ter izdelovali lesena stojala za prtičke. Na koncu smo si lepo pogrnili mizo ter pojedli dobrote, ki smo jih pripravili.

Učenci 6. razreda

Oglejte si tudi