Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Teden ljubiteljske kulture

Teden ljubiteljske kulture 2017 na Osnovni šoli Cirkovce


OŠ Cirkovce je februarja 2014 dobila naziv »kulturna šola«. Razpiše in podeljuje ga JSKD Republike Slovenije.

Teden ljubiteljske kulture, ki ga tudi razpiše isti sklad, je letos potekal v tednu od 12. do 21. maja pod pokroviteljstvom predsednika države.

V tem tednu smo na šoli in v vrtcu prijavili štiri dejavnosti. Prva je potekala v soboto, ko je KO RK Cirkovce praznovala 70-letnico delovanja. Za kulturni program so poskrbeli naši najstarejši šolski folklorniki, ki so s hudomušnim in igrivim spletom Prazna korpa članom Rdečega križa pričarali nasmeh na obraz.

V ponedeljek popoldne smo pri folklornem krožku v najstarejši skupini Tulipani v vrtcu pripravili javno vajo za starše. Učiteljica je staršem pokazala način dela pri razvijanju ritmičnega in melodičnega posluha, orientacije na telesu in v prostoru, prvih stikov z odrskimi zakonitostmi in učenje otroških ljudskih iger. Otroci so svojim staršem z velikim veseljem predstavili igre, pesem in ples, ki so se jih naučili, pa niso bili vključeni v odrsko postavitev.

V petek dopoldne smo v sodelovanju s KO RK in gospo Pavlo Veler v vrtcu, prav tako s skupino Tulipani, ki so tudi folklorniki, pripravili medgeneracijsko srečanje z dedki in babicami, pradedki in prababicami ter posebej vabljenimi krajani, ki so starejši od osemdeset let. Najprej so se jim predstavili s spletom Marko skače, nato pa so predstavili nekaj ljudskih igric. Stekel je sproščen pogovor o tem, kaj so se oni igrali, ko so bili majhni. Gospa Rozika Gabrijelčič nam je pokazala nekoč priljubljeno igro s kamenčki, ki so se jo igrale deklice in se ji reče »tanglanje«. Pokazala je, da ima še vedno zelo spretne prste. V prijetnem vzdušju smo skupaj tudi zapeli nekaj otroških ljudskih pesmic. Tako so starejši dokazali, da še vedno nosijo v sebi kanček otroštva, sploh takrat, ko se ukvarjajo s svojimi vnuki in pravnuki. Povezovalka prireditve je poudarila, da če ne bi pri folklornih skupinah ohranjali otroškega ljudskega izročila, bi bilo veliko pozabljenega, ker se danes otroci ne družijo in ne igrajo, kot so se včasih. Prav ti najstarejši krajani in krajanke pa so vir, iz katerega mi to znanje črpamo.

Zadnja prireditev v okviru TLK je potekala v Staršah, kjer je v soboto potekal Mednarodni otroški folklorni festival. Na njem so se predstavili tudi naši folklorniki. Najprej so se udeležili krajše povorke do letnega odra v središču Starš, nato pa so sledili nastopi folklornih skupin iz Slovenije in Hrvaške. Med njimi so bili s svojo odrsko postavitvijo zelo prepoznavni tudi naši šolski plesalci.

Najmlajši in najstarejši folklorniki in folklornice so se v tem času predstavili še v Rogaški Slatini na reviji Pika poka pod goro. Šolski folklorniki so se predstavili na območni reviji v Podlehniku. Uvrstili so se tudi na regijsko revijo, ki se je odvijala pri nas v Cirkovcah. Vse tri šolske skupine so se predstavile na zaključni šolski prireditvi. Posebej so hvaležni godcem Žigu s frajtonarico, Marku, ki igra violino, in Lovru z »rif-mašino« ali lončenim basom.


Vodji Marija Jurtela in Metka Kaiser

Oglejte si tudi