Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Nacionalni Unesco projekt UNESCO VRTIČKI

»V sodelovanju z naravo sam pridelam hrano zdravo.«

OŠ Cirkovce se je v okviru Unesco dejavnosti pridružila nacionalnemu projektu UNESCO VRTIČKI, ki letos poteka pod sloganom »V sodelovanju z naravo sam pridelam hrano zdravo« in ga vodi OŠ Zreče. Aktivnosti so prevzeli učenci 1. razreda.

Začeli smo že jeseni, ko smo spoznavali značilnosti in spremembe v naravi. Ugotovili smo, da dozorijo plodovi. Listavci na našem šolskem dvorišču so že odmetavali liste, pod drevesom pa so ostali še nekateri plodovi, ki smo jih nabrali in spoznavali skupaj z listi. Poseben poudarek smo dali plodovom – semenom, kajti na ta način se drevesa razmnožujejo. V razredu smo posejali v lončke hrast (želod), bukev (žir) in javor (padalce). Vzklil je samo hrast, ki smo ga pridno zalivali, in sedaj je velik 15 cm. Ko bo dovolj zrastel, verjetno čez kako leto, ga bomo posadili v akciji, ko vsako leto sadimo drevo skupaj z otroki z vsega sveta.

Spomladi, ko je narava oživela po zimskem spanju, smo se pridno lotili dela. V šolo smo prinesli lončke in semena. Posejali in posadili smo veliko vrst zelenjave v lončke. Naredili pa smo tudi manjšo gredico zunaj, kjer smo nasadili nekaj dišavnic in tudi posejali različne rastline. Tako smo predvidevali in primerjali, kje bo/je hitreje in boljše uspevalo. Rast smo spremljali in ugotovitve zapisovali tudi v zvezek. Ko so rastline dovolj zrastle, so jih odnesli domov, kjer jih bodo vzgajali naprej.

Posebej smo se posvetili tudi rasti kreše, ki smo jo vzgajali v teh lončkih v različnih pogojih (zalivanje na svetlobi, zalivanje brez svetlobe in brez zalivanja na svetlobi). Tudi ta opažanja smo zapisovali. Veliko korito kreše pa smo posejali, da smo jo pojedli skupaj z namazom na kruh. Hitro je je zmanjkalo.

Otroci danes vse več časa preživijo v zaprtih prostorih, neposrednega stika z naravo in pridelavo hrane pa imajo kljub kmečkemu okolju vse manj. S projektom smo želeli otroke navdušiti za sobivanje z naravo, za spremljanje rasti in razvoja rastlin. Učencem smo želeli dokazati, da se lahko s hrano velikokrat oskrbimo sami, saj zdrava, doma pridelana zelenjava postaja vse bolj pomembna in draga dobrina, povpraševanje po kakovostnih ekoloških izdelkih pa narašča.

Učiteljici Metka Kaiser in Marija Jurtela

Oglejte si tudi