Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
4°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Štefan Pišek - natančen, bister in prijazen

KORK Cirkovce smo ga obiskali skupaj z Veterani folklore in Veselimi polankami v Domu Poljčane. Z osebjem doma smo se dogovorili za prireditev, ki je razveselila tudi ostale stanovalce. Bilo je nepozabno.

Štefan se je rodil 31. 7. 1924 v Sp. Jablanah v veliki kmečki družini. Sorojenci so odhajali, na domačiji sta ostala s sestro Pavlo. Nikoli se nista poročila. V poznih letih so skrb zanju prevzeli nečaki. Pavla je umrla, Štefan pa si je poiskal nov dom v Domu upokojencev v Poljčanah. Še vedno je krepak, bistrih misli in poln predlogov za izboljšave. Zelo rad bere in pokomentira dogajanja. 

Bil je dober kmet, sicer je nekaj časa delal drugje, vendar se je hitro vrnil na kmetijo, kjer je skrbel za kmetijo in sestro. Zelo veliko je pomagal tudi sosedom. Slovi kot zelo natančen in dosleden pri delu. Lahko bi tekmoval v pluženju snega, precizni košnji in zasajenosti njiv ali pa v postavljanju plastov sena v linijo. Nered ga moti tudi danes. Ima izjemno lepo izpisano pisavo. Rad se spominja starih časov in nam pripoveduje zgode in prigode nekdaj na vasi, mi pa smo hvaležni poslušalci. Posebno radi poslušamo pesem, ko jo deklamira. Pesem ima več kot 20 kitic. Je prava odprta knjiga zgodovine dogajanja na našem območju.

Želimo mu še dolgo, zdravo, lepo in prijazno življenje.

Oglejte si tudi