Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

Marija Prosenjak - naša najstarejša krajanka

Gospa Marija Prosenjak je najstarejša krajanka bivše KS Cirkovce. Zdravje ji nagaja. Jesen svojega življenja preživlja na domači kmetiji v Stražgonjci. Sin Milan s snaho Jožico in ostalimi domačimi lepo skrbi zanjo. Ob obisku je hiša dišala po dobrotah iz pečice.

Marija je bila rojena 22. 8. 1918 v Stražgonjci 37. Poročila se je leta 1946 na kmetijo z vdovcem Štefanom. Ta je že imel 2 otroka. V zakonu se jima je rodil sin Milan, ki zdaj lepo skrbi zanjo. Po smrti moža je pridno skrbela za kmetijo in živela v majhni skromni hiški. Sedaj se je zaradi udobnejšega življenja preselila sinovo hišo, ki si jo je zgradil na dvorišču.

Vajena trdega kmečkega dela je rada delala vsa opravila, bila je redna obiskovalka maš in pogrebov. Najraje pa se je vozila s kolesom. Še pred dvema letom se je peljala čez polje na obisk, sedaj pa to žal več ne gre. Veliko počiva. Če je vreme lepo, sedi pred hišo in opazuje dogajanje na dvorišču ter se veseli obiskov dveh vnukov in petih pravnukov. Njeno počutje je odvisno od vremena. Najljubši del dneva pa je, ko jo pogostijo s krofom - ta je obvezen.

Oglejte si tudi