Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

KORK CIRKOVCE: KDO SMO IN KAJ DELAMO?

 KORK CIRKOVCE

Cirkovce 76

2326                  CIRKOVCE

mailto:pavla.veler@triera.net

tel. 02 792 31 21, gsm 041 240 095    

 

RDEČI KRIŽ SLOVENIJE

OBMOČNO ZDRUŽENJE PTUJ

KRAJEVNA ORGANIZACIJA CIRKOVCE

Cirkovce 2

2326 Cirkovce

 

Krajevna organizacija Rdečega križa (KORK) Cirkovce je v najzgodnejšem delovanju leta 1946 pričela z delom na področju delitve paketov hrane in s krvodajalstvom. Aktivnost članov odbora se je širila na ostala področja. Delo z ostalimi društvi, organizacijami in nekaj časa so bili celo prireditelji kino predstav. V preteklih letih je kljub menjavi vodstev organizacija ostala zvesta vsem načelom mednarodne organizacije RK. Delovali smo na različnih lokacijah, prilagajali smo se potrebam in delu, dokler nismo končno dobili svojega prostora v zgradbi, ki smo jo tudi sami pomagali zgraditi. Opremiti so nam jo pomagali Občina Kidričevo, obrtnik Branko Rodošek kuhinjo, Jože Gerečnik s.p. računalniško opremo in Kamnoseštvo Žunko iz Stražgonjce napisno tablo z montažo.

Območje delovanja je bilo in je še deset vasi nekdanje krajevne skupnosti Cirkovce: Mihovce, Dragonja vas, Starošince, Sp. Gaj pri Pragerskem, Stražgonjca, Šikole, Pongrce, Zgornje Jablane, Spodnje Jablane in Cirkovce. V odboru KORK dela 32 članov. Zastopane so vse vasi, saj je uspešnost našega dela zelo odvisna od poznavanja življenja in potreb krajanov. Najbolj pomembno delo je organizacija krvodajalstva. Tu smo zares pridni. V svojih vrstah imamo kar nekaj mladih in tudi žensk. Pet krvodajalcev je kri darovalo že več kot stokrat. Naš slogan je »SMO NAJBOLJŠI«.

Delujemo v dobro ljudi. Naše aktivnosti se z leti ne spreminjajo, se pa spreminja potreba na posameznih področjih. V preteklih letih smo veliko delovali na zdravstvenopreventivnem področju, osveščanju o boleznih modernega časa, preventivnih merjenjih krvnega pritiska, odvzemu krvi za različne preiskave, cepljenju proti gripi in pnevmokokni pljučnici, vajah za preprečevanje osteoporoze in urinske inkontinence, različnih predavanjih ... V vzgojo mladih smo se vključili s krožkom RK na OŠ Cirkovce za zdrav način življenja, o strpnosti, medsebojni pomoči, o čuvanju okolja, nudenju prve pomoči v primeru nenadnega obolenja ali poškodbe; letovali so na morju, pričeli smo z zbiranjem denarja za namestitev plezalne stene v OŠ Cirkovce … Potem je tu še DROBTINICA ob svetovnem dnevu hrane - zbiranje sredstev za prehrano in šolo v naravi za socialno šibke šolarje. Veliko nam pomeni tudi delo s starejšimi. Vsem od 75 let dalje pišemo za rojstni dan. Posebno pozorni smo do bolnih in  tistih, ki prebivajo sami. Letno večkrat obiščemo naše sovaščane v domovih upokojencev. Več desetletij smo prirejali srečanje starejših krajanov, zadnji dve leti pa pomagamo pri izvedbi. Vsa leta smo se odzvali na vse naravne nesreče po vsej Sloveniji. V naši občini smo pomagali pri adaptaciji hiše materi s petimi otroki. V vseh teh letih smo podelili tudi več denarnih pomoči posameznikom. Žal so tukaj vedno večje potrebe, kakor tudi potrebe po najosnovnejšem za preživetje - hrani. Tako se zadnje čase ukvarjamo predvsem z gašenjem ognja, kar pa ima zelo malo skupnega z zdravim načinom življenja, h kateremu stremi uspešen in srečen človek.

Ampak mi ne obupujemo. Priključili se bomo novim projektom. Projektu »V OBJEMU SKUPNOSTI KIDRIČEVO« se bomo pridružili že v kratkem, 31. maja. Z njimi si bomo bogatili naše bivanje.

Oglejte si tudi