Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
0°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Registracija in tehnični pregledi mopedov – obvestilo

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o motornih vozilih (Uradni list RS, št. 68/16), ki je pričel veljati 19. 11. 2016 uvaja obveznost registracije mopedov, pri katerih trajna nazivna moč pogonskega motorja ne presega 4kW in konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h (v nadaljevanju »mopedi do 25 km/h).  Obveznost registracije mopedov prične veljati s 1. 5. 2017. Slednje pomeni, da morajo biti po tem datumu registrirani vsi »mopedi do 25 km/h«.

 

V postopku registracije se bo za »mopede do 25 km/h« izdalo registrske tablice. Zaradi njihove lažje prepoznave v cestnem prometu bodo te drugačne od registrskih tablic, kot se izdajajo za ostale mopede.

 

Tehnični pregled mopeda se opravi pred registracijo, če je moped starješi od 4 (štirih let).

 

V kolikor lastnik »mopeda do 25 km/h« nima dokazila o izvoru ali lastništvu le tega in če je ta bil na ozemlju Republike Slovenije pred 1. 5. 2004, zakon določa (enako kot do sedaj za starodobnike in traktorje), da se lahko v posebnem ugotovitvenem postopku ugotavlja nespornost lastništva vozila (ne pa tudi izvora vozila) samo za namen registracije vozila.

 

Podrobnejše informacije lahko dobite osebno na Upravni enoti Ptuj ali na telefonski številki (02) 798 0100.

Oglejte si tudi