Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Zbor članov društva "Invalid" Kidričevo

V četrtek, 23. 2. 2017, je v prostorih dvorane PAN Kidričevo potekal 18. redni zbor članov DI Kidričevo. V DI Kidričevo je bilo v letu 2016 včlanjenih 241 članov, od tega jih je bilo na zboru prisotnih 116.

Člane in goste je v otvoritvenem nagovoru pozdravil g. Silvester Skok, predsednik društva.

V imenu Občine Kidričevo je zboru prisostvoval g. Anton Leskovar, župan občine. Zbora sta se udeležila tudi predsednik DU Kidričevo, g. Srečko Kaker, in predsednik DU Lovrenc na Dr. polju, g. Zvonko Erbus.

Po izvolitvi organov zbora so bila podana poročila o delu: predsednika, tajnika, blagajnika, predsednika nadzornega odbora, predsednika častnega razsodišča in predsednika verifikacijske komisije. Vsa poročila je zbor članov soglasno potrdil.

V letu 2016 smo izvajali 5 posebnih socialnih programov, za katere smo pridobili sredstva sofinanciranja na razpisu FIHO in razpisu Občine Kidričevo, ter aktivno sodelovali v programih, ki jih izvaja Zveza društev »Invalid«. Še posebej smo bili aktivni v programu Ohranjanja in izboljšanja zdravja invalidov in oseb z invalidnostjo v slovenskih termah, v katerega je bilo vključenih 80 naših članov. Bili smo tudi organizator dela športnih iger v ruskem kegljanju in se udeležili programa ŽIVIMO Z NARAVO, ki je potekal v Brežicah.

V sodelovanju z OŠ smo izvedli enotedenski brezplačni tečaj nemškega jezika in predavanje v zvezi z zdravim načinom življenja, ki ga je izvedel predstavnik podjetja EASY LINE. Udeleženke programa delavnic ustvarjalnosti so pripravile samostojno razstavo ročnih del, posvečeno materinskemu dnevu, ki se tradicionalno že več let organizira v prostorih DU Lovrenc na Dr. polju, ob dnevu invalidov in bolnikov občine Kidričevo pa so na prireditvenem prostoru praznovanja občinskega praznika pripravile razstavo ročnih del, kjer so svoja dela predstavile tudi članice iz DI Vuzenica in Brežice.

Zaradi smrti g. Hedvike Pulko, ki je bila na lanskem zboru članov izvoljena za članico NO, je UO društva Invalid Kidričevo sprejel sklep, da se za novega člana NO DI Kidričevo predlaga g. Daniela Urana, člana DI Kidričevo. Predlog je zbor članov soglasno potrdil.

V nadaljevanju je g. Silvester Skok predstavil program dela in finančni načrt za leto 2017. Na zadnji seji UO smo sklenili, da bomo sodelovali v vseh posebnih socialnih programih, ki jih izvaja Zveza. Na lokalnem nivoju bomo izvajali naslednje programe:

- invalidom in osebam z invalidnostjo prirejena šport in rekreacija,

- plavanje in vadba v vodi kot terapevtsko sredstvo ortopedskih invalidov,

- usposabljanje ortopedsko gibalno oviranih invalidov za samostojno življenje,

- Pomoč invalid – invalidu in

- Usposabljanje za aktivno življenje – delavnice za ustvarjalnosti.


Predsednik društva je vse prisotne seznanil z vsebino in načinom izvajanja posebnih socialnih programov, tako na državni kot lokalni ravni. Na državni ravni se je posebej dotaknil programa Ohranjanje in izboljšanje zdravja invalidov in oseb z invalidnostjo v slovenskih termah. V letu 2017 bo program potekal od začetka meseca maja do konca septembra v termah Lendava, Olimie, Moravske toplice in Banovci. Vsi zainteresirani člani se za vključitev v program prijavijo pri poverjenikih, kjer se bodo lahko seznanili tudi z vsemi podrobnostmi.

Da bi društvo lahko delovalo in izpolnjevalo program dela, smo se prijavili na razpis sofinanciranja programov invalidskih in humanitarnih društev in organizacij, ki ga je za leto 2016 objavila Občina Kidričevo. V mesecu septembru smo izpolnili prijavo na razpis FIHO za sofinanciranje posebnih socialnih programov za leto 2017. Na obeh razpisih smo bili uspešni in pridobili prepotrebna sredstva za izvajanje naših programov.

Ob zaključku zbora je g. Anton Leskovar v svojem nagovoru pohvalil delo in sodelovanje društva z lokalno skupnostjo.

Za kulturni program so poskrbeli vaški pevci iz Župečje vasi.

Nato je sledila pogostitev, ki jo je pripravila Restavracija PAN Kidričevo. Potem pa smo se še zavrteli ob zvokih glasbe, ki jo je izvajal g. Karl Zajc.

Danica Dolenc,
tajnica DI Kidričevo

Oglejte si tudi