Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Literarni večer z Aleksandro Jelušič

V petek, 2. 12. 2016, smo se člani DPD Svoboda Kidričevo in povabljeni gosti zbrali v knjižnici na literarnem večeru. Letošnja gostja je bila kulturna ustvarjalka Aleksandra Jelušič. S pripovedjo smo potovali med dvema pesniškima zbirkama in se ustavili ob njenih kolumnah in njenem radoživem doživljanju sveta.

Najprej nas je predsednica društva ga. Majda Klemenčič Vodušek vse lepo pozdravila in prebrala pesem ter kolumno iz knjige Postanki v času in naši gostji postavila nekaj vprašanj. Aleksandra Jelušič se je rodila 7. aprila 1976 v Mariboru. Živi in dela na Ptuju. Poslovno se ukvarja z odnosi z javnostmi in je urednica strokovnega časopisa. Spogleduje se z umetnostjo, ki išče tisto, kar je bilo namerno prečrtano, skrito in odrinjeno na obrobje družbe ali pa je zaradi naglice in površnosti nenamerno prezrto.

Ga. Majda nam je nato predstavila pesniško zbirko Stvari, kot so in recitirala pesmi Nomad, O času in Zgovornost tišine. Vse so zapisane brez velikih začetnic in ločil. Zapisane so na takšen način, da jih vsak prebere po svoje. Saj avtorica pravi, da knjiga ni to, da beremo, kar je avtor mislil, ampak dovoljuje lastno interpretacijo. Ta zbirka je nastala med potovanjem po Poljski na impulziven, senzibilen način in v trenutku misli.

Ga. Zlatka Podvornik nam je še predstavila pesniško zbirko Z jezikom ti pišem pesem, ki je bila izdana leta 2015 in vsebuje več kot 50 dolgih in zahtevnih pesmi z različnimi temami od narave do notranjih konfliktov. Recitirala nam je pesmi Enosmerna vozovnica v osamo, Hipnost dreves in Vrvohodka.

Celotno prireditev je na kitari glasbeno podkrepil Luka Gašparič, umetniško pa jo je popestrila razstava likovnih del članov likovne sekcije na temo Zima. Letos so se likovniki preizkusili v tehniki monotipije.

Za zaključek oz. poslastico nam je ga. Aleksandra Jelušič prebrala še pesem Frida.

Vabljeni tudi na naslednji literarni večer decembra 2017.

Tina Emeršič,
vodja literarne sekcije

Oglejte si tudi