Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Festival rož na Madžarskem

Člani folklorne skupine Vinko Korže Cirkovce in glasbeniki sestava Pepi krulet smo bili od 17. do 21. avgusta 2015 na mednarodnem gostovanju na Madžarskem.
Odpravili smo se v zgodnjih jutranjih urah, saj smo si želeli pred našo končno destinacijo ogledati Budimpešto. Ustavili smo se na razgledni točki na hribu Cittadella. Bili smo presenečeni nad ogromno mestno veduto, ki se je širila na vse strani reke Donave vse do meglenega horizonta. Nato smo se popeljali skozi mesto, ob tem pa nas je prof. Davorin Urih koristno informiral o zgodovini in znamenitostih kraja, za kar se mu zahvaljujemo. Imeli smo še kratek postanek na pravljičnem grajskem hribu Budima. Nadaljevali smo pot proti mestu Debrecen, več ur po rodovitni in enolični panonski ravnini.

Prihod v Debrecen je bil deževen. Sprejela sta nas naša vodiča Aron in Petra, ki sta nas popeljala do študentskega naselja, kjer smo bivali.

V Debrecenu in okolici smo nastopili na več manjših nastopih, kjer smo predstavili bogato kulturno etnografsko izročilo domačih Cirkovc in ostalih krajev naše občine. V četrtek, 20. avgusta, pa nas je čakala najpomembnejša naloga. Osrednji dogodek ob praznovanju madžarskega državnega praznika je bil paradni del na 46. Festivalu rož ali Debreceni Viragkarneval in kasneje večerni nastop na nogometnem stadionu Nagyerdei skupaj s pevsko legendo Dr. Albanom. Na povorki, ki jo je zaznamovalo obilno deževje, se je predstavilo več kot 35 skupin s celega sveta, hkrati pa je dogajanje v živo prenašala madžarska nacionalna TV, ki v času prenosa beleži več kot 4 milijone gledalcev. Vse dogajanje se je zaključilo z ognjemetom pred univerzo, zaključevalo pa se je tudi naše gostovanje v drugem največjem madžarskem mestu. Naslednji dan smo se odpravili na pot proti jezeru Balaton in mestu Tihany, kjer je bilo naše zadnje postajališče.

Kljub obilnemu dežju, ki je to turnejo dodobra zaznamovalo, smo se člani FS Vinko Korže in muzikantje Pepi krulet ob izpolnjevanju našega poslanstva imeli zelo lepo, veliko je bilo smeha in dobre volje. Zato bi se ob tej priliki zahvalili vsem, ki so nam potovanje omogočili: Občini Kidričevo, Kama Inženiringu, Talenu, Mesariji Fingušt, Hlebčku in Perutnini Ptuj ter vsem ostalim, ki so kakor koli pripomogli.

 

Zapisala in fotografirala: Saša Urih

Oglejte si tudi