Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Etnografsko Društvo Kurenti Vetrovniki Kidričevo

Etnografsko društvo Kurenti Vetrovniki Kidričevo je bilo na pobudo nekaterih sedanjih članov ustanovljeno leta 2012 z namenom,da se ohranjajo stari običaji in navade. Izbrali smo si ime Vetrovniki ker člani prihajamo iz vseh vetrov. Trenutno naše društvo šteje 30 članov. Predvsem smo iz Kidričevega in okolice,nekateri smo delavci,drugi študentje,dijaki ,osnovnošolci in predšolski otroci. Naše poslanstvo se prvenstveno kaže v preganjanju zime in slabega ter v priklicu pomladi in prinašanju vsega dobrega. Vsako leto se trudimo da to ponesemo po naši občini,izven nje in tudi v tujini. Naša prizadevanja je potrebno razumeti predvsem kot kulturni proces ki pomaga graditi pristne medčloveške odnose ki so v teh časih zelo pomembni. To poslanstvo opravljamo v času pustovanja ki se vedno prične po Svečnici,to je 2. Februarja. Zadnji dan pustovanja,pustni torek pa je vsako leto na drugi datum,ker se čas pustovanja določa po luninem koledarju.

A to še ne pomeni da nismo aktivni izven našega pustnega časa. Lansko poletje smo bili na ekskurziji  v Bosni in Hercegovini v kraju Bihač. Ogledali smo si njihove lokalne znamenitosti in se udeležili raftinga na Uni. Decembra za Miklavževo smo se udeležili povorke pri našem pobratenem društvu Perchten Leutschah v kraju Leutschah v Austriji.

Letošnji »Fašenk« pa smo začeli z našim tradicionalnim skokom iz 2. na 3.februar. Po polnoči smo si nadeli Kurentovo opravo in »zružli« po Kidričevem in s tem nakazali začetek našega poslanstva. Med samim Pustovanjem smo bili aktivni vsaki dan. Obiskali smo vasi in podjetja v naši občini ter izven nje. Razveselili tudi otroke v OŠ Lovrenc,OŠ Kidričevo in Vrtec Kidričevo. Bili smo tudi aktivni v Občini Brezovica pri Ljubljani kjer smo izvedli naš nastop v sedmih vrtcih in treh podjetjih. Z Koranti Hajdina smo organizirali Tradicionalni Korantov tek štirih občin. Vabljena so bila vsa Korantova društva iz Občine Kidričevo,Hajdina,Videm ter Podlehnik. Tukaj se moremo zahvaliti  Mesnici Fingušt za okrepčilno donacijo. Udeležili smo se tudi Otroške povorke v Kidričevem,povorke na Hrvaškem v kraju Ivanjec ter zadnji dan pustovanja povorke v Cirkovcah.

 

Zahvaljujemo se vsem podjetjem,šolam,vrtcem in posameznikom za sprejem ter donacije še posebej Gostišču Atila in podjetju Lkv Janko.

 

Tajnik E. D. Kurenti vetrovniki Štefan Ferčec

Oglejte si tudi