Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

1. likovne ustvarjalnice likovne sekcije KD Lovrenc

V lanskem koledarskem letu je z delovanjem pričela likovna sekcija v sklopu Kulturnega društva Lovrenc. Zanjo sem dala pobudo, saj sem sklepala, da so med nami takšni, ki bi želeli likovno ustvarjati. V društvu si prizadevamo razširiti kulturno udejstvovanje, dobiti nova znanja, veščine ter se družiti še na tem področju. Z uvodno uro likovnih ustvarjalnic smo pričeli oktobra 2014. Namenjene so bile predvsem odraslim, udeležilo se jih je 15 članov. Določeni niso risali, odkar so zapustili šolske klopi, spet drugi pa na različne načine negujejo svojo ustvarjalnost. Namen tečaja je bil, da se ga lahko udeleži vsak ne glede na znanje ali »likovno nadarjenost«.
V sklopu šestih srečanj po dve šolski uri smo spoznavali osnove risanja. Risbo sem izbrala, ker je osnova likovnemu ustvarjanju, je izhodišče za slikanje, grafiko, kiparstvo, arhitekturo ..., izraža pa se s črto. Poudarek je bil na ustvarjanju, obenem pa sem podala kratko teoretično vsebino, spoznali smo nekaj avtorjev in njihovih del. Ustvarjali smo različne motive, tihožitja, stol v prostoru, fantazijsko risbo, v katero smo vključili tudi kolaž, risali smo po reprodukciji, t.j. po izbranem delu likovnih mojstrov. Preizkusili smo različna risala in risali na različne podlage. Vsakemu sem skušala ustrezno individualno svetovati, kako risbo še izboljšati. Znanja so se nadgrajevala, načeloma tudi težavnost nalog. Kot mentorici mi je bilo v zadoščenje videti zadovoljne obraze ob ustvarjanju. Seveda pa me je veselil tudi napredek posameznikov, ki je bil dobro viden, ko sem izbirala dela za razstavo. Risbe zadnjih srečanj bi namreč lahko razstavili vse, a je bil namen, da se naredi pregledna razstava. Risbe so bile na ogled postavljene ob božični prireditvi na hodniku pred dvorano v Lovrencu, možno pa si jih je bilo ogledati še v januarju 2015.

 

Glede na pozitivne odzive udeležencev načrtujemo v letošnjem jesenskem času nadaljnja srečanja. Povabilo velja za vse, ki bi se nam želeli pridružiti. Za dodatne informacije in prijave sem na voljo na elektronskem naslovu piseksonja@gmail.com.

 

Sonja Pišek, likovna sekcija KD Lovrenc na Dr. polju

Oglejte si tudi