Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
11°C
5°C
Oceni objavo

"Svet konj – učilnica v naravi za delo in življenje"

OŠ CIRKOVCE je uspešno kandidirala na javnem razpisu »Popestrimo šolo 2014/2015«, ki ga je razpisal Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije. Pridobili so namenska sredstva Evropskega socialnega sklada za izpeljavo projekta »SVET KONJ – UČILNICA V NARAVI ZA DELO IN ŽIVLJENJE«, v katerem bodo lahko sodelovali učenci iz OŠ CIRKOVCE in partnerske OŠ KIDRIČEVO.
Namen projekta je:

- omogočiti razvoj ključnih kompetenc učencev za vseživljenjsko učenje, lažje napredovanje in boljše počutje v šolskem, vrstniškem in širšem lokalnem okolju

- zagotoviti čim večjo odzivnost učiteljev in drugih strokovnih delavcev v OŠ na individualne potrebe učencev

- okrepiti sposobnost odzivanja šole na spremembe v lokalnem okolju

- spodbujanje novih pedagoških strategij in oblik dela

V letu 2015 se bodo učenci lahko brezplačno vključevali v različne zanimive aktivnosti, preko katerih bodo pridobivali in izboljševali naslednje kompetence:

- sporazumevanje v maternem jeziku

- sporazumevanje v tujem jeziku

- socialne in državljanske kompetence

- samoiniciativnost in podjetnost

- matematične kompetence

- kulturna zavest in izražanje

- digitalna pismenost

- učenje učenja


Nekatere projektne aktivnosti bodo posebej prilagojene učencem z učnimi, čustvenimi, vedenjskimi, komunikacijskimi in motoričnimi težavami ter drugim ranljivim skupinam učencev, poseben program pa bo namenjen tudi nadarjenim učencem.

 

Vodilna nit je SVET KONJ, zato se aktivnosti ne bodo odvijale le v učilnicah, ampak se bodo učenci družili tudi v bližnjem Konjeniškem parku Starošince, kjer bodo preizkušali nove pristope v učenju, krepili ključne kompetence za vseživljenjsko učenje in tako pridobivali mnoga dragocena spoznanja za življenje. Udeleževali se bodo lahko individualnih ali skupinskih aktivnosti in terapij s pomočjo konja, programov izkustvenega učenja s pomočjo konj, delavnic za pridobivanje osebnostnih in socialnih kompetenc, sproščali se bodo v prijetnih in zanimivih počitniških aktivnostih, vključili pa se bodo lahko tudi v program usposabljanja za prostovoljstvo v konjeništvu ali v tečaj digitalne pismenosti, v okviru katerega bodo ob zaključku projekta pripravili razstavo svojih izdelkov.

Svet konj ponuja nešteto možnosti za preživljanje prostega časa v naravi in je odlično otroško igrišče, kjer se prijateljstva sklepajo lažje in bolj spontano, hkrati pa se gradijo trdni in pristni medsebojni odnosi. Otroci se v odnosu do živali učijo tudi odgovornosti, upoštevanja pravil, prilagajanja, pripadnosti, vztrajnosti, odločnosti, zaupanja, spoštovanja in razumevanja drugih živih bitij, hkrati pa spoznavajo tudi sebe, svoje vrednote in izoblikujejo odnos do družbe in sveta.


Kolektiva OŠ CIRKOVCE in OŠ KIDRIČEVO ter vsi ostali izvajalci projektnih aktivnosti se že veselimo novih izzivov, novih spoznanj in medsebojnega druženja, predvsem pa novih priložnosti za naše otroke.

Metka Demšar Goljevšček,

koordinatorka projekta

metka@nakonju.si

041 976 403

Oglejte si tudi