Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za četrtek, 19.01.2017

jasno
Danes bo na Primorskem pretežno jasno, burja bo počasi slabela. Drugod po Sloveniji bo sprva pretežno oblačno, sredi dneva in popoldne pa se bo večinoma delno zjasnilo, le na jugu bo ostalo bolj oblačno. Ponekod bo še pihal severovzhodni veter, ki pa bo slabel. Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 1, na Primorskem okoli 5 stopinj.
2°C | 6°C
petek, 20.01.2017
-2°C | 6°C
sobota, 21.01.2017
-7°C | 9°C
nedelja, 22.01.2017
-5°C | 10°C
ponedeljek, 23.01.2017
-5°C | 11°C
Opozorila
Četrtek, 19.1.2017 ob 9h
Burja na Primorskem bo počasi slabela, a bodo danes do večera njeni najmočnejši sunki še lahko dosegali hitrost okoli 100 km/h.
2°C
6°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Zdravje in lepota

Čemaž, vsestransko uporabno zelišče


DOGODKI, DRUŠTVA, ZDRAVJE IN LEPOTA

| |
08.04.2015      7:00
A A

Čemaž, vsestransko uporabno zelišče


Že pred koncem zime nas ob potokih in vlažnih gozdnih tleh pozdravijo zelene, po česnu dišeče blazinice čemaža.


Priprava čemaževega namaza (foto: Majda Rejec)
Priprava čemaževega namaza (foto: Majda Rejec)
Deli:

Kmalu po novem letu so pokukali iz zemlje prvi čemaževi listi. Zlasti veliko ga raste ob potokih ter v senčnih in vlažnih gozdovih. Ne raste posamezno, pač pa tvori prave zelene blazinice.

Pri nabiranju čemaža moramo biti skrajno previdni, da ga ne zamenjamo s strupenim jesenskim podleskom, ki požene iz zemlje skoraj istočasno s čemažem, poleg tega pogosto rasteta tudi v bližini. Jesenski podlesek je namreč nevarna zel, ki že v majnih količinah povzroči smrt. Lahko bi ga zamenjali tudi s šmarnico, zlasti še, če ga nabiramo proti sredini aprila, ko iz zemlje poženejo tudi šmarnice. Če nismo ravno dobri poznavalci čemaža, potem ga raje ne nabirajmo, oziroma se prepričajmo, da gre za čemaž s tem, da liste povohamo. Slednji močno dišijo po česnu, od tod je dobil tudi ime – medvedji česen. Užitni niso le listi, temveč tudi cvetni popki in čebulice.

Kako zdrav in vsestransko uporaben je čemaž, smo spoznali na delavnici v medgeneracijskem centru v Desklah. Najprej smo se podali ob strugi potoka Rohot navzgor in si nabrali mladih čemaževih listov. Dobro smo si jih ogledali, da ne bi prišlo do neljube zamenjave s podobnimi strupenimi zelmi. Na delavnici smo spoznali njegovo uporabo v zdravilstvu – kot sredstvo za zniževanje slabega holesterola, krvnega tlaka, za prečiščevanje telesa in za zdravljenje ran, ki se slabo celijo – in seveda v kulinariki, kjer ga lahko uporabimo v vseh jedeh, v katerih običajno uporabljamo česen.

Zatorej, s koncem zime lahko spremenimo tudi svoj jedilnik, pri čemer nam je v veliko pomoč prav čemaž. S sesekljanimi listi začinimo regratovo solato, testenine, rižoto, iz njega pripravimo okusne juhe, krompirjeve cmoke, jajčne omlete, pripravimo čemaževe štruklje, pite, in še in še lahko ustvarjamo in eksperimentiramo. Nadvse okusen je čemažev namaz s skuto, pa tudi pesto je enkraten.

 

Za pokušino si oglejte in preizkusite naslednji recept za pesto.

Potrebujemo:

-          200 g mladih čemaževih listov

-           50 g mletih orehov

-          100 g naribanega parmezana

-          2 žlici limoninega soka

-          poper

-          sol

Oprane in osušene čemaževe liste drobno zmeljemo v mešalniku, dodamo orehe, parmezan in limonin sok. Dodamo še oljčno olje, in sicer toliko, da je zmes primerno gosta. Začinimo po okusu. Shranimo v steklene kozarčke z navojem. Na vrh prilijemo nekaj kapljic oljčnega olja, da preprečimo dostop zraka. Kozarčke zapremo in shranimo v hladilniku, kjer lahko pesto počaka nekaj tednov.

 

Pa dober tek!

Napisala: Majda Rejec




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Kanal ob Soči!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Lokalni časopis Most
Številka: 50
Izšla: 20.12.2016
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
Januar 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
19.01.2017
Danes ni dogodkov.
21.01.201 | Ostalo
Tržni dan
21.01.2017 | Ostalo
Zimska delavnica za otroke
21.01.2017 | Ostalo
Odbojkarska tekma
22.01.201 | Ostalo
Muzikal: Glasba mi je vse
22.01.2017 | Ostalo
Muzikal
22.01.2017 | Ostalo
Predstava "Trio"
24.12.2016 | Ostalo
Razstava jaslic v Ajbi
24.12.2016 | Ostalo
Ogled jaslic v Ajbi
24.01.201 | Ostalo
Načini uporabe starega kruha
28.01.201 | Ostalo
Tržni dan
28.01.2017 | Ostalo
Proslava
28.01.2017 | Ostalo
Briškuljada
21.01.201 | Ostalo
Tržni dan
21.01.2017 | Ostalo
Zimska delavnica za otroke
21.01.2017 | Ostalo
Odbojkarska tekma
22.01.201 | Ostalo
Muzikal: Glasba mi je vse
22.01.2017 | Ostalo
Muzikal

Bodite prvi pri oddaji mnenja.