Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Čemaž, vsestransko uporabno zelišče

Že pred koncem zime nas ob potokih in vlažnih gozdnih tleh pozdravijo zelene, po česnu dišeče blazinice čemaža.
Kmalu po novem letu so pokukali iz zemlje prvi čemaževi listi. Zlasti veliko ga raste ob potokih ter v senčnih in vlažnih gozdovih. Ne raste posamezno, pač pa tvori prave zelene blazinice.

Pri nabiranju čemaža moramo biti skrajno previdni, da ga ne zamenjamo s strupenim jesenskim podleskom, ki požene iz zemlje skoraj istočasno s čemažem, poleg tega pogosto rasteta tudi v bližini. Jesenski podlesek je namreč nevarna zel, ki že v majnih količinah povzroči smrt. Lahko bi ga zamenjali tudi s šmarnico, zlasti še, če ga nabiramo proti sredini aprila, ko iz zemlje poženejo tudi šmarnice. Če nismo ravno dobri poznavalci čemaža, potem ga raje ne nabirajmo, oziroma se prepričajmo, da gre za čemaž s tem, da liste povohamo. Slednji močno dišijo po česnu, od tod je dobil tudi ime – medvedji česen. Užitni niso le listi, temveč tudi cvetni popki in čebulice.

Kako zdrav in vsestransko uporaben je čemaž, smo spoznali na delavnici v medgeneracijskem centru v Desklah. Najprej smo se podali ob strugi potoka Rohot navzgor in si nabrali mladih čemaževih listov. Dobro smo si jih ogledali, da ne bi prišlo do neljube zamenjave s podobnimi strupenimi zelmi. Na delavnici smo spoznali njegovo uporabo v zdravilstvu – kot sredstvo za zniževanje slabega holesterola, krvnega tlaka, za prečiščevanje telesa in za zdravljenje ran, ki se slabo celijo – in seveda v kulinariki, kjer ga lahko uporabimo v vseh jedeh, v katerih običajno uporabljamo česen.

Zatorej, s koncem zime lahko spremenimo tudi svoj jedilnik, pri čemer nam je v veliko pomoč prav čemaž. S sesekljanimi listi začinimo regratovo solato, testenine, rižoto, iz njega pripravimo okusne juhe, krompirjeve cmoke, jajčne omlete, pripravimo čemaževe štruklje, pite, in še in še lahko ustvarjamo in eksperimentiramo. Nadvse okusen je čemažev namaz s skuto, pa tudi pesto je enkraten.

 

Za pokušino si oglejte in preizkusite naslednji recept za pesto.

Potrebujemo:

-          200 g mladih čemaževih listov

-           50 g mletih orehov

-          100 g naribanega parmezana

-          2 žlici limoninega soka

-          poper

-          sol

Oprane in osušene čemaževe liste drobno zmeljemo v mešalniku, dodamo orehe, parmezan in limonin sok. Dodamo še oljčno olje, in sicer toliko, da je zmes primerno gosta. Začinimo po okusu. Shranimo v steklene kozarčke z navojem. Na vrh prilijemo nekaj kapljic oljčnega olja, da preprečimo dostop zraka. Kozarčke zapremo in shranimo v hladilniku, kjer lahko pesto počaka nekaj tednov.

 

Pa dober tek!

Napisala: Majda Rejec

Oglejte si tudi