Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Rudolf Brezavšček in Čičer

Malo je prebivalcev občine Kanal ob Soči, ki ne bi poznalo hriba, ki se razteza nad Ročinjem. Ni jih pa veliko, ki vedo, da nas na Čičer vodi nova označena krožna pot, ki je nastala po zaslugi domačina Rudolfa Brezavščka, ki jo je v dveh letih speljal in označil.
Rudolf Brezavšček je navdušen planinec. Prehodil je mnogo naših kot tudi tujih gora. Prav slednjemu pripisuje odločitev za ureditev in označitev pohodne poti do Čičerja, ki leži 199 m n. m.
Krožna pot se začne malo naprej od župnijske cerkve sv. Andreja.
Lesen kažipot, ki ga najdemo na bližnji hiši, nam nakazuje dve smeri, in sicer zahodno, ki velja za strmejšo, ter vzhodno položnejšo.
Rudolf predlaga za vzpon starejšo zahodnejšo smer, za spust pa vzhodno položnejšo.
Ob celotni poti je Rudolf namestil tudi 34 tabel z navedbami imen dreves.
Prva pot nas popelje do cerkve sv. Pavla, prečka cesto Ročinj−Kambreško, vmes trikrat gozdno cesto in nas čez deloma skalnato pobočje zavihti na sam vrh. Medtem pa nas vzhodnejša pot vodi mimo cerkvenega zvonika čez asfaltno cesto po položnem grebenu vse do vrha. Tam najdemo vpisno knjigo in žig.

Tako zahodna kot vzhodna pot sta zelo dobro označeni in vsaka posebej ima svoj čar.
Vzpon traja malo manj kot slabi dve uri, spust pa eno uro. Za vse ljubitelje hribov in vsega, kar nam narava ponuja, je Čičer zagotovo hrib, ki ga morate imeti v beležki prehojenih hribov.
Da danes Čičer postaja priljubljena turistična točka, gre zahvala Rudolfu, ki je dve leti svojega časa namenil označitvi poti, na kateri lahko danes vsi uživamo.

Oglejte si tudi