Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Elektronski vodič za "Krožno pot Ježa"

Na Goriško in v Posočje prihaja prvi elektronski vodič. Posamezniki in skupine si bodo s pomočjo naprave za enkrat lahko ogledali enajst pohodnih krožnih poti v občinah Kanal ob Soči, Nova Gorica, Kanal ob Soči, Tolmin, Kobarid, Bovec in Idrija.
Partnerji pilotnega projekta Podeželski elektronski vodič Ustanove Fundacije BIT planota so prepričani, da bosta preprosta uporaba naprave in vodenje v štirih jezikih omogočila večjo turistično prepoznavnost in dostopnost podeželja. Obenem pa bo dopolnil klasično turistično vodenje.

 

Elektronski vodič omogoča turistu, da svobodno izbere čas pohoda, tematiko in večkrat posluša ali prebere vsebine ob turističnih zanimivostih po enajstih krožnih poteh v šestih občinah na goriškem in v Posočju. Zemljevidi poti s fotografijami zanimivosti in info točkami so v dlančniku dostopni v slovenskem, italijanskem, angleškem in nemškem jeziku. Bovčani pa so dodali še eno možnost, je na predstavitvi v Novi Gorici konec aprila povedal koordinator projektov Fundacije BIT Planota Zvone Ferfolja: "Bovčani pa so bili še dodatno izvirni. Ker imajo pravljično pot so si te pravljice izmislili še v svojem narečju."

 

Eden od partnerjev projekta je tudi Planinsko društvo Valentin Stanič iz Kanala. Sicer pa je naprava uporabna za najširši krog ljudi, je pojasnil predsednik društva Miro Strosar: "Planinsko društvo Valentin Stanič je takoj zaznalo uporabnost tega sistema z GPS navigacijo. Navdušeni smo bili nad tem, da lahko brez večjih stroškov omogočimo vodenje po planinskih poteh in po drugih poteh v Kanalu." 

 

Odločili so se, da bodo v kanalski občini na e-vodiču najprej ponudili dve krožni poti: Pot na Jelenk in pot na Kolovratu, ki so jo poimenovali Krožna pot Ježa. Slednja je zelo zanimiva, pravi Strosar: "Pot traja tri ure, vodi pa nas od planinskega doma našega društva preko Ježe, Gradu z muzejem na prostem iz prve svetovne vojne, Solarjev na italijanski strani brega, do izvira mejne reke Idrije in ponovno do planinskega doma Pod Ježo."

 

Pri urejanju Krožne poti Ježa so jim na pomoč priskočili člani čezmejnih društev: "Zelo vzorno sodelujemo s slovenskim planinskim društvom iz Benečije, kakor tudi s klubom italijanskih alpinov. Prav oni so očistili in uredili kratek del poti, ki poteka po italijanski strani." 

 

Uporaba dlančnika je preprosta. Pohodnik izbere želeno pot in jezik, naprava pa ga s pomočjo vrisanega zemljevida vodi do cilja. Ob zanimivih turističnih točkah (naravnih, kulturnih znamenitostih ...) ima pohodnik možnost, da prebere ali posluša razlago, si ogleda fotogafije, preveri dodatno turistično ponudbo v okolici. Dlančnik pohodnika opozarja tudi na morebitne nevarnosti na poti. 

 

Napravo bodo lahko uporabljali vsi, od pohodnikov, do kolesarjev, ki so v zadnjih letih vse pogostejši obiskovalci Kolovrata, pa tudi šolarji in taborniki. "Predsvem je namenjen mlajšim rodovom, ker so bolj dovzetni za nove tehnologije," dodaja Strosar. 

 

Enostavna uporaba dlančnika, izbira želenih poti in vodenje, so bili tudi cilji, ki so jim sledili pri iskanju primerne tehnologije, je na predstavitvi e-vodiča povedal tehnični menedžer projekta Etbin Skok: "Ergonomija naprave je sila preprosta, praktično ne rabi nobenega predznanja za uporabo."

 

Celoten projekt, ki ga bodo lahko nadgrajevali z novimi potmi, je vreden 66 tisoč evrov. 85 odstotkov od tega je prispeval Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

 

Elektronski turistični vodič bo zelo uporaben in bo na voljo v našem planinskem domu in na TIC-u v Kanalu," dodaja Strosar. Dom Pod Ježo bodo, tako kot vse planinske domove, ponovno odprli junija.

Oglejte si tudi