Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Šah v naši občini se znova prebuja

Šah je v naši občini že od nekdaj pritegnil veliko mladih. Nekateri med njimi so nosilci laskavih naslovov. Tako se lahko pohvalimo z domačini: velemojstrico Jano Krivec ter mednarodnima mojstroma Aljošo in Kiti Grosar. Na osnovni šoli Deskle pa je 19. maja potekalo prvo šahovsko prvenstvo osnovnošolcev Severne Primorske, na katerem je nastopilo kar 40 mladih šahovskih navdušencev.
Tekst: Robert Čebron

Na OŠ Deskle že vrsto let poteka šahovski krožek pod mentorstvom Borisa Kogoja, katerega z veseljem obiskuje kar nekaj učencev. V zadnjih letih se je zanimanje za šah povečalo, saj je kar nekaj učencev OŠ Deskle osvojilo vidne dosežke. Da bi se zanimanje učencev za šah v naši občini še povečalo, nagradilo njihov trud ter tudi kot spodbuda za prihodnost, se je že večkrat razmišljalo o organiziranju šahovskega tekmovanja.


Zato smo zelo ponosni, da je v soboto 19. maja 2012 na OŠ Deskle potekalo 1. šahovsko prvenstvo osnovnošolcev severne primorske. Nastopilo je kar 40 tekmovalcev in tekmovalk. Tekmovanje v šahu je potekalo po švicarskem sistemu 7 kol po pravilih za pospešeni šah. Tekmovalke in tekmovalci so igrali v dveh starostnih skupinah: mlajša (do 9 let) in starejša (do 15 let).

Iz naše občine je nastopilo 10 tekmovalk in tekmovalcev. Naziv najboljšega šahista občine Kanal ob Soči je osvojil Anej Ninin iz OŠ Deskle, naziv najboljše šahistke pa je osvojila Asja Čebron iz OŠ Deskle. Asja Čebron, Neža Kogoj in Anej Ninin so tudi člani šahovskega kluba Nova Gorica ter registrirani tekmovalci šahovske zveze Slovenije.

Tekmovanje je popestrila tudi šahovska simultanka, ki jo je izvajala mednarodna mojstrica Kiti Grosar.

Organizator turnirja Boris Kogoj se zahvaljuje obema sodnikoma Aljoši in Gariju Grosarju
za brezhibno opravljeno sojenje, Kiti Grosar za simultanko, posebna zahvala gre ravnatelju
OŠ Deskle Vojku Simčiču, za razumevanje in posluh, ter da je omogočil izvedbo šahovskega mladinskega turnirja.


Uspešno izvedeno tekmovanje s pozitivnim odzivom in veliko udeležbo je dokaz, da smo krmarili v pravo smer. Ker si v prihodnosti želimo, da bi tovrstno tekmovanje v naši občini postalo tradicionalno in da šah v naši dolini ne bi zamrl, ampak da bi »imel mlade«, si prizadevamo, da bi ga razširili. S tem bi omogočili, da se ga udeležijo tudi mladi šahisti iz cele Slovenije. Tako bi tekmovanje dvignili na višji nivo in ponesli ime naše občine tudi med šahovske privržence širom Slovenije.


V starejši skupini so v konkurenci fantov osvojili:

1. mesto: Markočič Tine iz OŠ Šempeter

2. mesto: Vasiljevič Jan OŠ Tolmin,

3. mesto: Feltrin Kris OŠ Šempeter


V starejši skupini so v konkurenci deklic osvojili:

1. mesto: Markočič Špela iz OŠ Šempeter

2. mesto: Japič Sabina iz OŠ Šempeter

3. mesto: Pegan Maja iz OŠ Frana Erjavca


V mlajši skupini so v konkurenci fantov osvojili:

1. mesto: Batič Lan iz POŠ Ledine

2. mesto: Perat Žan iz POŠ Ledine,

3. mesto: Medvešček Tadej POŠ Ledine


V mlajši skupini so v konkurenci deklic osvojili:

1. mesto: Čebron Asja iz OŠ Deskle

2. mesto: Kogoj Neža iz OŠ Deskle

3. mesto: Reja Maša iz OŠ Dobrovo



Oglejte si tudi