Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Gluhe odbojkašice prvič na evropsko prvenstvo

V ekipi, ki se bo med 12. in 17. septembrom pomerila na evropskem prvenstvu v odbojki na mivki v turški Alanyji, sta tudi dva Avčana: odbojkašica Simona Drev in trener Erik de Posarelli.

Prvič v zgodovini tekmovanja sta se na evropsko prvenstvo gluhih v odbojki na mivki, ki bo sredi septembra potekalo v turški Alanyji, uvrstili tudi dve slovenski ženski ekipi. Slovenija v boj pošilja dvojici Simono Drev (Avče) in Majo Kuzma (Črnomelj) ter Valerijo Škof (Velenje) in Nino Orešnik (Grosuplje). Na preizkušnjo jih že vse od januarja pripravlja trener Erik de Posarelli.

 

Odbojka je zelo priljubljena oblika rekreacije tudi med gluhimi in naglušnimi. Simona Drev, Štajerka, ki že leto in pol živi v Avčah, se je z dvoransko odbojko srečala že v osnovni šoli, aktivno jo igra od svojega 13. leta. Pri 16. letih pa se je prvič rekreativno poskusila tudi v odbojki na mivki in jo vzljubila. „Odbojka mi pomeni adrenalin, rada imam vročino in mehko mivko pod nogami. Poleg tega odbojka na mivki od igralca zahteva poznavanje vseh elementov dvoranske odbojke, zato me tudi veliko bolj privlači kot dvoranska odbojka,“ pravi Simona. Ker ima ugrajen polžev vsadek in je šele pred desetimi leti vstopila v svet slišečih, je odbojka tudi eden od redkih ekipnih športov, s katerim se lahko ukvarja.

 

Želja po mednarodnih dosežkih

S sotekmovalko Majo Kuzma, s katero bosta skupaj nastopili tudi v Turčiji, sta tandem že sedmo leto, osvojili sta pet zaporednih naslovov državnih prvakinj v odbojki na mivki. Serijo zmag je lani prekinil Simonin zviti gleženj. Poleg tega sta s turnirjev v Avstriji in na Madžarskem vedno odnesli prvo mesto. „Najine zmage na državnih prvenstvih in turnirjih sva si želili nadgraditi tudi na večjem mednarodnem tekmovanju in zato sva se prijavili na evropsko prvenstvo,“ pojasnjuje Simona. Na igrišču kljub tišini delujeta enotno in usklajeno. Kot pravi Simona, je sama zelo agresiven tip, Maja pa zelo umirjena. „Delujeva kot plus in minus, dobro se dopolnjujeva in enostavno veva, na kakšen način bo katera sprejela žogo,“ njuno sodelovanje opiše Simona.

 

Večino treningov so dekleta, ki prihajajo iz različnih koncev Slovenije, opravile v športnem parku Ilirija v Ljubljani. Pod okrilje jih je vzel trener Erik de Posarelli, ki je v odbojki domač, v svetu gluhih pa se je znašel prav po zaslugi Simone, sicer tudi njegove punce. Opravil je seminar za trenerja mladih za odbojko, nato seminar za vaditelja športa invalidov, pravkar pa opravlja še seminar za učitelja športa invalidov. „Od marca smo se dobivali dvakrat na teden na treningih v dvorani, od maja naprej pa smo trenirali zunaj na mivki. Poleg tega smo imeli enkrat na mesec tudi priprave na kampih ob koncih tedna,“ priprave opiše trener. Največ pozornosti so namenili taktiki, servisom, sprejemom, podajanju ter pravilni postavitvi v polju. Kondicijsko pa so se punce pripravljale same oziroma s pomočjo kondicijskega trenerja Daliborja Todorovića.

 

Želje: čim bolje zastopati Slovenijo 

Konec avgusta sta se Simona in Maja pred odhodom v Turčijo pomerili še na zadnjem tekmovalnem turnirju v Ljubljani in osvojili 4. mesto. V Turčijo seveda odhajata z mislijo na zmago oziroma z željo čim bolje zastopati Slovenijo, ker pa konkurence 16 tekmovalnih ekip ne poznata, rezultata ne želita vnaprej napovedovati. "Orjemo ledino, gremo pa seveda na vse,“ dodaja trener de Posarelli, ki je s kančkom misli tudi že pri pripravah na evropsko prvenstvo gluhih v dvoranski odbojki, ki bo prihodnje leto v Franciji. Odbojkašice se namreč spogledujejo tudi s to disciplino.

 

Pred odhodom v tujino jih je čakalo tudi zbiranje sredstev. Simona pojasnjuje, da je v Sloveniji premalo denarja, da bi bil ta šport sponzorsko podkrepljen, nekaj sredstev sicer invalidi športniki dobijo od Paraolimpijskega komiteja, a to ne zadostuje za pokritje stroškov, kot jih prinaša evropsko prvenstvo. Reprezentanca se tako zahvaljuje vsem, ki so jim pomagali z donacijami, iz naše občine so se povabilu odzvali Občina Kanal ob Soči, Okrepčevalnica Tanja iz Deskel ter podjetje Kip-kop, Nikola Vidič s. p.

Oglejte si tudi