Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Evropska kadetska podprvakinja v šahu

Mlada šahistka Asja Čebron je dosedanjim uspehom dodala še srebrno odličje, ki ga je v začetku avgusta priigrala na ekmovanju v avstrijskem mestu Murreck.
Mlada, a vrhunska šahistka iz Deskel Asja Čebron, članica Šahovskega kluba Tolmin, je od lanskega novembra zelo napredovala. Na primorskih tekmovanjih je bila v skupini deklet do 9 let prva na medobčinskem tekmovanju in na regijskem osnovnošolskem tekmovanju. Na regijskem klubskem tekmovanju primorskih šol v kategoriji si je delila prvo mesto v skupini deklet do 10 let.

 

Na državnih ravni je dosegla prvo mesto na državnem hitropoteznem tekmovanju osnovnih šol (dekleta do 9 let) in 12. mesto v skupni kategoriji do 12 let. Na mednarodnem novoletnem turnirju v Italiji je v mladinski kategoriji do 9 let (skupaj s fanti) dosegla 1. mesto. Postala je prva mladinska državna prvakinja v reševanju problemskega šaha. Prvenstvo je potekalo letos februarja v Murski Soboti. Prva med dekleti do 16 let je bila tudi na tradicionalnem Hit Open v Novi Gorici ter dosegla normo in osvojila II. šahovsko kategorijo. 

 

Asja je bila aktivna tudi poleti, kar potrjuje pravilo, da um mladega šahista nikoli ne počiva. Maja je dosegla 26. mesto na svetovnem šolskem tekmovanju v Grčiji. Junija je na evropskem šolskem tekmovanju v Srbiji osvojila 4. mesto. Omenjenim uspehom je dodala še dva naziva, postala je absolutna zmagovalka primorske in tolminske kadetske lige 2013.

 

Osvojila je tudi naziv evropske kadetske podprvakinje v kategoriji do 9 let. Prejela je srebrno odličje. Tekmovanje je potekalo v mestu Murreck v Avstriji v začetku avgusta. Igrali so 9 kol po švicarskem sistemu za počasni šah. V devetih odigranih partijah je zabeležila samo dva poraza. Prvo mesto je pripadlo madžarski šahistki,  tretje pa nemški. Dosežek je nedvomno zgodovinski, tako za mlado šahistko, kot za tolminski klub za katerega trenira. Od februarja letos ima Asja novega trenerja. Očitno je nastanek tega šahovskega para prava izbira, saj se sledovi napornega dela še kako poznajo. Zavedati se moramo, da je verjetnost, da  v šahu osvojiš medaljo na mednarodni ravni, kjer je konkurenca neizprosna, zelo majhna. Morda tudi neponovljiva, vsekakor pa je z leti vse težje.

 

Asja Čebron tako postaja vse bolj prepoznavno ime med šahovskimi mojstri. Za šah jo je navdušil oče Robert Čebron, ki je tudi sam zelo dober šahist in Asjin prvi trener. Njena nekdanja trenerka je bila tudi legendarna mednarodna mojstrica Kiti Grosar.


Družina popolnoma podpira Asjo, saj bo le tako lahko s šahom dosegla kaj več. Vse financirajo sami, saj je sponzorje težko dobiti. Sicer pa jim finančno na pomoč priskočita tudi kanalska občina in šahovski klub Tolmin.  Dejstvo pa je, da brez tekmovanj v šahu ni napredka. 

Oglejte si tudi