Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Varno zavetje pred nasiljem in stiskami

Novogoriški krizni center za otroke in mladostnike, zadnji v mreži desetih centrov po Sloveniji, praznuje svoj prvi rojstni dan. Varno zavetje in pomoč je v hiši Desetka, kot jo radi poimenujejo, prvo leto poiskalo dvajset mladih, največkrat zaradi hudih stisk doma. Nastal je iz potrebe in s pomočjo dobrih ljudi, tudi Fundacije Danila Türka Pustimo jim sanje. Namenjen je otrokom in najstnikom vseh občin severnoprimorske regije.

Največkrat mladi k nam prihajajo zaradi nasilja v družini, zaradi različnih zlorab, lahko tudi zaradi hudih socialnih stisk in težav, povezanih z odraščanjem. Ponavadi nikoli nimajo samo enega problema, ampak eksplozivno mešanico vsega,“ v dnevni sobi centra pripoveduje njegov vodja Matej Prezelj. „Od teh otrok ne moremo pričakovati velikih sprememb, a če jim olajšamo samo en korak v drugačno življenje od tega, ki so ga bili vajeni doslej, si zaslužimo čisto desetko,“ se posmeje. „Ko pride otrok k nam, se najprej pogovorimo z njim in vedno se skušamo pogovoriti tudi s starši. Ne razdiramo družine, delamo na tem, da bi družino spraviti nazaj skupaj,“ pravi Prezelj. Ključ do uspeha je zaupanje, kako se vse skupaj na koncu izide, je odvisno od številnih dejavnikov. „Najtrši oreh so včasih mladostniki, včasih pa tudi starši,“ prikima vodja centra.

 

V varnem zavetju lahko otroci in mladi ostanejo največ tri tedne. „Bivanje lahko izjemoma tudi nekoliko podaljšamo, a če je težava tako huda, da se je v tem času ne da rešiti, smo na centru za socialno delo dolžni poiskati trajnejšo rešitev,“ ob Prezlju razloži direktorica Centra za socialno delo (CSD) Nova Gorica Ivanka Drnovšček. Primerno hišo so v mestu iskali dlje časa, potreba po njej pa je bila velika. „Ko se je sredi noči, med vikendom ali praznikom zgodila situacija, v kateri je bilo treba otroku pomagati in ga začasno namestiti v varno okolje, smo imeli velik problem, kam z mladostnikom,“ razloži. Številke namestitev so trenutno v primerjavi z ostalimi centri po Sloveniji še skromne, kar pa ne pomeni, da težav ni. „Mogoče je tudi današnji dan odprtih vrat eden tistih, ki bo prepričal ljudi, da krizni center ni nekaj hudega,“ je tisti dan, ko so vrata centra na široko odprli obiskovalcem, razmišlja direktorica.

 

V Desetki lahko pet zaposlenih hkrati sprejme osem otrok, le v izjemnih primerih tudi enega od staršev. Tik pod streho se skriva varna soba ali soba za videokonferenco. „Za res“ je še niso uporabili, opremljena s kamerami pa naj bi prav prišla ob razgovoru z otrokom, ki je doživel nasilje. En sam pogovor bi bil dovolj za potrebe tožilstva, sodstva, policije in socialne službe, otroku pa bi prihranili mučne odgovore na vsa mogoča vprašanja. Spodaj v kleti krizni center dopolnjuje dnevni center Žarek, ki je letos po devetih letih iz dvakrat tedenskega resnično postal dnevni. Je eden od preventivnih programov CSD. „Obiskujejo nas mladi, ki se srečujejo s težavami doma, z vrstniki in tudi mnogi, ki si želijo aktivno preživeti prosti čas,“ pripoveduje vodja centra Manca Pušnar. Mladim – vsak dan jih obišče od 10 do 15 fantov in deklet - pomagajo jim pri učenju in jih spodbujajo, da prevzamejo odgovornost za svoje vedenje, življenje in odločitve.

 

V Sloveniji deluje 10 kriznih centrov, namenjenih otrokom in mladostnikom med 6. in 18. letom, ki so se znašli v hudi stiski. Leta 2010 so v njih našteli 5797 nočitev, letos do septembra pa že 4721.

 

 

 

 

Oglejte si tudi